петък, 26 април 2024 г.

Оправдали Йоан Матев заради косвени доказателства

Матев с майка си в съда. Снимка: БНТ
Мнозинството от съдебния състав на Софийски градски съд, който оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, смята че доказателствата срещу обвиняемия са само косвени. Това се разбира от мотивите на магистратите, публикувани  почти една година след оправдателната присъда на първа инстанция. Йоан Матев чу “невинен” в средата на март 2021 г.
Трима членове на съдебния състав – младши съдия и двама заседатели, са на мнение, че няма пряко или косвено доказателство, че подсъдимият е държал ножа и е нанесъл смъртоносния удар. Председателят на състава Руси Алексиев и заседател смятат, че има изградена верига от доказателства, сочещи вината на Матев.
Съдебният състав няма разминавания, че Матев е бил в района на престъплението. Но спорът е дали Матев е извършител на убийството. Мнозинството от състава отговаря отрицателно. Според тях има само косвени доказателства. Например – не са открити негови отпечатъци по ножа от убийството, намерен след 20 месеца, нито други следи.
Въпреки, че братът на Йоан – Марсел, показа шахтата, където бе ножът, по-късно той се отказа да свидетелства. Показанията му не са разгледани от мнозинството в съдебния състав като годно доказателство. От прокуратурата протестират пред Софийския апелативен съд.
Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html