понеделник, 29 април 2024 г.

Как художниците анализират противоречията в света?

Снимка: ONE Gallery

Проектът “Дуализъм II” е продължение на едноименната изложба, организирана в галерия ONE през 2020 г.

Идеята за единството и дуализма е сама по себе си достатъчно противоречива в историята на човечеството. В божествените конструкции и обяснения на света двойнствеността е активна – редът идва от хаоса, в който всичко е едно; Яхве играе с чувствата и съдбата на Йов, без оглед на справедливостта в своите мотиви, съчетавайки в себе си добро и зло. Отвъд обхвата на небесното, обаче, в продължение на хилядолетия органичността на дуализма бива отхвърляна. Западната култура залага на радикалната трансформация – във вълшебните приказки кожата се превръща в злато, героят минава през инициация и достига своята смелост, слабостта напуска кухините на тялото. Конвенционално, стремежът на аз-а би следвало да бъде към доброта, чистота.

Чак в просвещенската епоха, когато митос се трансформира в логос, излизаме трайно от едноплановото разбиране на психиката и започваме да обясняваме двуичността.

Изложбата “Дуализъм” се занимава с това (болезнено понякога) съжителство на противоречия, неговото приемане и (ре)интегриране. Произведенията изследват от една страна комплексната природа на материята и формата и тяхната връзка с образа и визуалното, времето – неговата продължителност и статичността на уловения миг. Успоредно с това, авторите търсят проявленията на това понятие в социалните конструкти, телесното, града, езика. Изложбата е своеобразен жест към полярностите в тъканта на света.

Експозицията Дуализъм II ще бъде открита на 25 януари от 18 часа в галерия ONE. В нея участват художниците: Викенти Комитски, Жорж Папазов, Искра Благоева, Калин Серапионов, Сияна Шишкова, Стела Василева, София Димовa, Павлин Радевски.

 

 

Източник: ONE Gallery

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html