сряда, 1 май 2024 г.

Лаборатория Геника мами пациенти с безплатна услуга за PCR – тестове по домовете

Сигнал за заблуждаваща реклама в сайта на “Геника” за безплатна услуга – вземане на проби за PCR – тестове по домовете се появи в социалните мрежи. След положителни антигенни тестове за Ковид – 19 и направление от лекар,  подведена от реклама в сайта на лаборатория “Геника”, за услуга – вземане на проби за PCR по домовете, столична адвокатка,  поискала да се възползва от услугата за нея и двете й деца – на 11 и 4 години. Тя се обърнала към „Геника“, привлечена от подвеждащата информация на сайта, в която пише, че „услугата е безплатна“. При запитване от нея на дадения телефон и се съобщава, че тъй като тя е с направление за себе си и за двете й деца, ще трябва да заплати 30 лева за идването на мобилния екип. На изричния й въпрос дали това е общата сума за трите проби я уверяват, че това е така и тя заявява услугата. След идването на мобилния екип, лаборантката с ултимативен тон поискала 90 лева за трите теста, защото трябвало да отчете за всяко направление по 30 лева за “ безплатната услуга”.  На възражението, че посещението все пак е само едно, а пробовземането е заплатено по направление, лаборантката заявява, че такива са й инструкциите и има следващи заявки и ако не й се плати предварително и веднага ще и тръгне. При опит на юристката да се свърже на дадения телефон в сайта, точно в този момент никой не отговаря. Тогава адвокатката решава да доведе докрай историята като заплаща услугата, с което на практика измамата е установена. Ето какво написа Ирина Абаджиева – Репуц на страницата си във Фейсбук:

„Днес платих 90 лв за тази “безплатна услуга”, въпреки, че на два пъти от посочения телефон ме бяха уверили, че след като имам направления за три PCR теста ще трябва да платя 30 лв за посещението ОБЩо и аз се съгласих. Но когато дойде мобилният екип, любезната лаборантка ми обясни, че или ще платя 90 лв. или тя ще си тръгне.

Снимки: Фейсбук

Така, че трябваше да избера дали да й кажа да си тръгне и да взема двете си деца, едното на 11, другото на 4г, болни от Ковид според тестовете взети от аптеката, които им направих и аз с тях, също с положителен тест, да тръгна из София и да висна с тях в някоя чакалня на лаборатория, за да разпространя още повече този вирус, с който уж се борим. Избрах да платя 90 лв и да не подлагам хората на риск. Много други хора нямат тези 90 лв и така тръгват, качват се в някой рейс, тролей или трамвай, нареждат се на опашка в лаборатория, в която е пълно и с напълно здрави хора, после може и да минат през някоя аптека и хранителен магазин и докато им излезе резултата и им се обадят от РЗИ, за да ги уведомят, че са под карантина са изпозаразили още n броя други хора, деца, възрастни, (може някой от математиците, които обикалят студията на телевизиите да кажат дори точно колко – имат математически модели за това). Но аз се питам, кога в тази държава ще си изработим работещия, правилния, човешкия модел за справяне с тази криза? Питам се защо в Германия, че и в Канада, от където ни дойде премиерът, тези тестове, включително и услугата по вземането на пробите са безплатни за хората, т.е Държавата ги плаща, а тук не само, че не е така, но цените им са непосилни за джоба на хората? Предизборно новите управляващи твърдяха, че Държавата ни била богата, но много се крадяло от предишните управляващи. Добре, сега властта е сменена, хората им я дадоха, това ли ще е единствената промяна?“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html