сряда, 1 май 2024 г.

В “Нощта на идеите” ще анализират какви възможности ни дава пандемията

Снимка: Френски институт в България Institut français de Bulgarie

Френският институт в България, в партньорство със Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) и СУ „Св. Климент Охридски“, представят тазгодишното издание на “Нощта на идеите 2022”, което ще се проведе под мотото „(Пре)изграждаме заедно“.

Събитието ще се проведе на 27 януари от 17.00 ч. до 21.00 ч., в онлайн платформата Zoom и ще има симултанен превод на френски и български език.

Темата „(Пре)изграждаме заедно“ беше избрана, за да постави акцент върху устойчивостта и силата на обществата да се възстановят и да създават след предизвикателствата от последните години. Три дебата с различни фокуси ще изследват темата за преизграждането в пост COVID реалността.

Събитието е част от програмата на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В програмата на събитието са включени темите „( Пре)изграждаме себе си“, „(Пре)изграждаме Европа“ и „(Пре)изграждаме планетата“.

„След шока от Ковид пандемията – стреснал, разярил или примирил хората в обществата в целия свят, разтурил статуквото на нормалното ни ежедневие, поставил на карта икономическото, социалното и личностното ни развитие, разрушил мечти и връзки; след стряскащите данни за екологичното състояние на планетата ни и бича на климатичните аномалии, очертаващ мрачни прогнози в съвсем близко бъдеще, за нашето поколение……ние се изправяме с всичко, което зависи от нас, за да предотвратим нелепите последици и да се измъкнем – поотделно всеки, но и всички заедно – и да продължим в правилната посока“, споделят организаторите.

С настоящото събитие Френският институт в България дава своя принос за размисъла и обмена на експертно мнение в различни области: еколог, политик, политолог, психолог, активист, социолог, икономист, бизнесдама, философ, журналист, експерт по психо-социални дейности: всички участници ще допринесат за интерактивното фокусиране върху съответните аспекти на назрелите за обществото ни проблеми и ще споделят начините и средствата за тяхното незабавно преодоляване. Организаторите приканват да се обърнем към собственото си аз, да надникнем в огледалото на обществото, където всяко „аз“ допринася за целостта и е част от еволюцията, да анализираме какво е дотук, какво е днес, какво предстои да направим заедно.

 

Източник: Френски институт в България Institut français de Bulgarie

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html