сряда, 1 май 2024 г.

Метрото стига до кв. „Левски Г“ през 2025 г.

Снимки: Метрополитен

Третият метродиаметър на столичното метро ще стигне кв. „Левски Г“ през 2025 г., съобщиха от „Метрополитен“ ЕАД. Подписани са договорите за изграждането на още 3 станции и прилежащите им тунели от разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов” в кварталите „Хаджи Димитър” и „Левски Г”. Предвижда се маршрутът на подземната железница да се удължи с още 3 км.

Метростанция „Стадион „Георги Аспарухов“ (на пресечката на бул. „Владимир Вазов“ с бул. „Васил Кънчев“ при ж.к. „Стефан Караджа“) и тунелът до действащата станция „Хаджи Димитър” ще се строят от „Джи Пи Груп” АД.

Метростанция „Тракия“ (на пресечката на бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Резбарска“ при ж.к. „Сухата река“) и тунелът до станция „Стадион „Георги Аспарухов“ ще се строят от „Трейс Груп Холд” АД.

Метростанция „Владимир Вазов” (на пресечката бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Поп Грую“ между ж.к. „Левски Г“ и ж.к. „Левски В“) и тунелът до станция „Тракия“ ще се строят от „Монолит София” АД.

В края на миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че строителството на новите станции от третия метродиаметър ще започне през март 2022 г. Плановете са цялата трета линия да бъде 21 км с 21 станции. Тази година се очаква да започне и друго ново разклонение на третата метролиния и по-точно от Военна академия към „Слатина“. През есента на 2021 г. бе пусната процедура за избор на изпълнител. Кандидатите са 14 дружества, които са пуснали документи. Към момента участъкът към „Слатина“ има само идеен проект.

Източник:  topnovini.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html