вторник, 30 април 2024 г.

Левандовски отново е най-добрият футболист в света

Снимки:telemadrid.es
Роберт Левандовски спечели наградата The Best за 2021 г., връчвана от Световната футболна федерация (ФИФА). Полякът триумфира с приза за втора поредна година, като този път той изпревари Лионел Меси и Мохамед Салах. „Много съм горд да получа тази награда. Трофеят обаче принадлежи на моите съотборници и треньори, затова искам да благодаря на всички около мен“, каза Левандовски с директно включване от Мюнхен на церемонията, която се проведе в Цюрих.
През годината нападателят на „Байерн“ подобри рекорда на Герд Мюлер за най-много голове в рамките на една календарна година. Левандовски помогна на баварците да спечелят Бундеслигата и световното клубно първенство. През ноември Левандовски завърши втори зад Меси в класацията за „Златната топка“.
Дълго време ФИФА участваше в „Златната топка“ на „Франс футбол“, но от 2016 г. международната федерация се отдели и създаде своя награда. За пръв път, носителят на наградата The Best не съвпада с носителя на „Златната топка“ за годината.
В идеалния отбор на годината попаднаха Джанлуиджи Донарума, Давид Алаба, Рубен Диаш, Леонардо Бонучи, Жоржиньо, Нголо Канте, Кевин Де Бройне, Кристиано Роналдо, Ерлинд Холанд, Роберт Левандовски и Лионел Меси.
За най-добър треньор беше избран Томас Тухел, който изведе „Челси“ до трофея в Шампионската лига и до Суперкупата на Европа.
Наградата „Пушкаш“ за гол на годината взе Ерик Ламела в дербито между „Тотнъм“ и „Арсенал“. В церемонията специална награда имаше и за Кристиано Роналдо, който подобри рекорда за най-много голове за национален отбор, като има 115 за Португалия. Португалецът дори получи приза си лично от президента на ФИФА Джани Инфантино.
Призът за №1 при дамите взе звездата на „Барселона“ Алексия Путеяс, която спечели и „Златната топка“.
Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html