понеделник, 29 април 2024 г.

Няма статистика за починалите българи с три дози

Доц. Георги Иванов – кадър: Нова тв
Ние сме в подножието на пика, случаите са между 5000 – 6000 души на ден. Цифрата от 100 000 на ден е апокалиптична“, заяви в ефира на Нова телевизия заместник- министър на здравеопазването доц. Георги Иванов. По думите му вариантът Омикрон протича по-леко. Предвижда се да създадем още ковид зони, където ако човек е положителен – ще може да си направи всички изследвания, да си снима белия дроб, както и да получи медикаментите, които са по Здравна каса.
„Не е вярно, че има 38 свободни интензивни легла в София, свободните са между 90 и 100 легла. Готови сме да реагираме и днес, ако се налага, за да осигурим легла. Обърнали сме и особено внимание на детските легла, добави доц. Иванов.
Той обаче е на мнение, че в училищата не се изпълняват достатъчно добре технически тестването на деца. „С най-голямо внимание следим какво се случва в училищата след ваканцията, защото децата разпространяват вируса в семействата си. Стойностите на затваряне на училищата са при 500 болни на 100 000 души“.
На въпрос дали има починали с три дози, той заяви, че не се разследва подобен случай. „Нямаме точна статистика за бустерните дози, правим анализи и като имаме данни ще ви ги съобщим. Да, България не е обобщила статистика дали има починали граждани с три дози. Ваксината не е панацея, тя не ги пази от заразяване, но заболяването протича по-леко, допълни зам.-министърът на здравеопазването.
Доц. Иванов съобщи, че България е договорила лекарствата за борба с ковид, не е ясен срокът за доставка, но препаратите трябва да бъдат получени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html