сряда, 1 май 2024 г.

Развитието на болницата в Античността и Средновековието показват в изложба

Снимка: Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН

В началото на 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките представя временната изложба „Лечебницата в Античността и Средновековието“.

Експозицията е организирана в партньорство с Музея за история на медицината към Медицински университет–Пловдив и Исторически музей–Свищов. Авторите са поставили акцент върху зараждането и развитието на болницата, като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването ѝ като образователен център, постиженията на болничното лечение. Актуалната тема е развита и представена като „цивилизационен“ избор, направен от човечеството.

Изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на РБългария и е посветена на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, единствената в страната музейна институция, представяща резултатите от научните изследвания в областта на палеоантропологията и антропологията на живо население.

Временната експозиция може да бъде разгледана от посетители в периода 14 януари – 30 юни 2022 г. в сградата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН в гр. София.

Източник: Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html