понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС се готви за нова вълна от Covid-19, затяга мерките

Снимка: Ройтерс

В редица страни бяха предприети нови противоепидемични мерки на фона на бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон. След като отчете над 9 хиляди заразени за денонощие, Гърция обяви, че от 3 до 16 януари ще има ограничения в работното време и клиентите в магазини и заведения.

В Швеция влиза в сила изискването всички пристигащи в страната да представят отрицателен тест за коронавирус, в това число и ваксинираните.

Френските власти съобщиха, че се въвежда частично дистанционна работа за период от поне три седмици. Целта е по този начин да бъде спряна петата вълна на разпространение на Covid-19, заяви премиерът Жан Кастекс след извънредно заседание на кабинета. Той допълни, че предстоят промени, свързани със здравния сертификат.

Това изискване ще се прилага от 15 януари, ако бъде прието в парламента. В събота Франция съобщи над 100 000 случая на Covid-19 за денонощие – това е рекорд от началото на пандемията. Новият вариант на Covid-19 Омикрон буди все повече безпокойство сред французите поради много бързото му разпространение.

Френският премиер повтори призива към хората да си поставят бустерна доза и същевременно изрази задоволство от процента на ваксинирани в страната – 78 на сто.

По-строги рестрикции, целящи да намалят разпространението на коронавируса, влизат в сила от днес в няколко германски провинции, сред които Берлин и Бавария. Страната преминава през петата вълна на разпространение на заразата. Общият брой на заразените в Германия е вече над 7 милиона.

Арагон, Навара и Кантабрия са поредните испански провинции, които въвеждат допълнителни ограничения, за да се справят с шестата вълна на разпространение на коронавируса с новия вариант Омикрон. Честотата на заразяване надхвърли 1200 на 100 000 души – невиждани нива за целия период на пандемията. Общият брой на случаите в 47-милионна Испания е 3 милиона и 900 хиляди, на починалите – 89 хиляди души.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html