петък, 3 май 2024 г.

Музикалният театър се завръща с Новогодишен оперетен бал

Снимка: Музикален театър

На 28 декември след едногодишно прекъсване Музикалният театър ще зарадва ценителите на най-жизнерадостния жанр със своя Новогодишен оперетен бал. Той се провежда в зала 1 на НДК и тази година се завръща още по-вълнуващ и бляскав. И тази година няма да липсват изненади за публиката – за първи път след изпълненията ще има и опера. Наред с най-обичаните шедьоври на оперетната класика от Щраус, Лехар и Калман ще прозвучат любими оперни творби от Бизе и Верди. Другата изненада за зрителите е специалното участие на Балет „Арабеск“. Запазена марка на Новогодишния оперетен бал е и участието на детска балетна школа. Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, хореографята е дело на Йоанна Стоянова, Татяна Янева, Боряна Сечанова и Катя Богданова, хормайстор е Людмил Горчев. Участват звездите на театъра: Марияна Арсенова, Владимир Грудков, Денис Иванов (гост), Добрина Икономова, Елица Красимирова, Кръстан Кръстанов, Еделина Кънева, Олга Михайлова, Исидора Молес, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски, Александър Панайотов, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Денко Проданов,  Христо Сарафов, Богомил Спиров, Катерина Тупарова. Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

На 30 декември от 19.00 часа артистите играят най-любимата оперета на българската публика „Царицата на чардаша“. Постановката на Музикалния театър е класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която ни пренася в бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Почитателите на оперетата ще се насладят на богатата оркестрация в музиката на Калман, увличащото и изпълнено с комични обрати либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография. Режисьор – постановчик е Адриан Холендер от Австрия, режисьор- Марияна Арсенова, сценограф и художник на костюмите е Иван Савов. На 30 декември, четвъртък, от 19.00 часа участват солистите: Добрина Икономова (Силва), Пеньо Пирозов (Едвин), Илона Иванова (Щаси), Александър Панайотов (Бони), Христо Сарафов (Фери Бачи), Марияна Арсенова (Цилика), Иван Панев (Князът) и други. Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

В навечерието на Новата 2022 година – на 31 декември от 17 часа – Музикалният театър кани зрителите на най-популярната и обичана оперета на Щраус – „Прилепът”. Тази творба на Краля на валса традиционно се играе във всички големи оперни и оперетни театри по света в навечерието на Нова година.
Зрителите на Новогодишния спектакъл на „Прилепът” в Музикалния театър ще се почувстват като част от действието в оперетата чрез томболата от награди. Те ще се раздават по време на маскения бал в двореца на Принц Орловски. Сюжетът в оперетата на Щраус е изпъстрен с комични обрати, които подлагат на изпитание любовта и съпружеската вярност на главните герои Айзенщайн и Розалинда. Без да подозира, че е в действие планът „Отмъщението на Прилепа”, Айзенщайн ухажва собствената си съпруга, прикрита с маска, на бала на Принц Орловски.

Режисьор на спектакъла е Марияна Арсенова, диригент- постановчик -Юли Дамянов,мащабната сценография е дело на Иван Савов и Слава Савова, художник на костюмите е Яна Дворецка, хореограф – Йоанна Стоянова, хормайстор – Людмил Горчев.
На 31 декември от 17.00 часа участват солистите: Владимир Грудков(Айзенщайн), Олга Михайлова –Динова(Розалинда), Христо Сарафов (Франк), Денко Проданов (Принц Орловски), Стефан Петков (Алфред), Добромир Момеков (Фалке), Тодор Велков (Блинд), Исидора Молес (Адела), Ралица Анкова (Ида), Георги-Маноел Димитров (Фрош), Александър Василев (Лакей/Лесничей), Пламена Михова (Мелания), Николай Димов (Корикон), Румен Григоров (Герхард), Лъчезар Лазаров (Франц), Алексей Римша (Лакей)
Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

Източник: Музикален театър

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html