събота, 27 април 2024 г.

Грък откри находище на яспис, срещан само на две места в света

Снимки: Ненко Станев, 24 часа

Грък, който живее от 10 години в България, откри находище на изключително рядък яспис. Николаос /Никос/ Дафнис е нарекъл минерала с името „Арда Джаспер ТМ“. Според любителя-геолог камъкът е от вида орбикуларен яспис и до момента в света са известни само още 2 находища. Едното е на остров Мадагаскар и носи името „Оушън Джаспер“. Другото находище се намира в Индонезия, където се нарича „Ривър Джаспер“. Минералът е известен още като океански яспис, защото находищата му обичайно са край океана.

„Попаднахме на непознатия за нас камък със съпругата ми Асмина Склари, докато се разхождахме в планината. Стори ни се интересен и взехме няколко къса“, разказа Никос. Когато двамата се прибират в дома си в Кърджали, разглеждат камъка под микроскоп и правят справка в специализирани сайтове. Оказва, че са попаднали на редкия вид орбикуларен яспис. За да са сигурни, че наистина е така, изпращат проба в музея „Земята и хората“ в София. Специалистите там потвърждават, че минералът е наистина рядко срещан вид яспис.

Откритият от Никос камък е разновидност на ясписа, който съдържа или е изграден от малки, различно оцветени топчета, споени от кварц. За първи път този вид е описан през 1927 година, но побива популярност през 60-те години на 20 век. Минералът е непрозрачен, има блясък и е гладък на допир. Изключително издръжлив, устойчив е на драскотини. Любителите на минерали вярват, че орбикуларният яспис спомага за възстановяването на емоционалния баланс, поглъща негативната енергия и открива пред притежателя си нови творчески възможности.

Родопският орбикуларен яспис носи името „Арда Джаспер ТМ“

„Почувствахме се наистина като откриватели. С Асмина решихме да кръстим камъка „Арда Джаспер ТМ“ в чест на най-голямата река в района – Арда“, казва Никос. Той и съпругата му избират красиво парче от редкия яспис и го даряват на музея „Земята и хората“.

„Намерихме го не само за нас, но и за цяла България, за цяла Европа, за целия свят. Не само за мен или за моята жена. За цяла България. Защото ние живеем тука и съм като българите, тук е нашата къща“, категоричен е Никос.

Това не е първото дарение на интересен камък, което Никос и Асмина правят на музея. Преди 4 години двамата попадат на огромен 60-сантиметров ахат. Когато разрязват камъка, за да го обработят, се оказва, че сърцевината му съдържа цветовете на българския трибагреник.

Постепенно откриването на интересни камъни и минерали се превръщат в основно хоби на Никос, който по-рано се е интересувал от самородно злато, откриване на метеорити и е свирил на йоника. Единственото хоби, на което остава верен са радиостанциите. Никос се запалва по тях още докато е в армията и практикува хобито си до момента. Има 3 радиостанции в дома си, благодарение на които успява да осъществява контакт с хора от цял свят. Радиостанция има дори в автомобила си. Въпреки това той твърди, че истинско удоволствие му доставя търсенето на минерали, защото това го пренася в друг свят.

Никос не иска да каже къде е находището на орбикуларен яспис. Причината е, че се е сблъскал с човешката завист.

„Много хора, които обичат камъните, казват: Защо Никос откри камъка?, Никос не е българин, Никос е грък. Аз искам да съм първи, не Никос“, казва гъркът. Въпреки горчивината, Никос и Асимина продължават да се чувстват като у дома си в България, а планината им дава свободата.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html