неделя, 5 май 2024 г.

Венецуела – райско кътче, което да посетите

снимки: euronews

Добре дошли във Венецуела, едно от най-красивите места на земята.

Представете си това. Предстои ви да кацнете в Майкетия, основното международно летище на страната. От прозореца си виждате Карибско море и масивна планина с тропически гори, наричана „ел Авила“, разделяща столицата Каракас от морето. Вие сте пред вратите на летището, топло е, небето е забележително синьо, трафикът е шумен и усещате миризмата на морето. Хората се усмихват.

Представихте ли си го? И ние ….

Защо точно Венецуела 

Лятото цари целогодишно във Венецуела – девствени плажове, девствени тропически гори и най-високият водопад в света чакат да бъдат открити. Вкусен сок от тропически плодове придружава всяко хранене.

Местните са весели и добросърдечни. Цветните птици ара са колективният домашен любимец на столицата.

Хората, които процъфтяват в големите градове, ще харесат Каракас, а тези, които фантазират за Латинска Америка, ще намерят цветовете и вкусовете, които търсят тук.

Страната има богато архитектурно наследство и е призната с огромния набор от екосистеми. Пътуващите ще бъдат заслепени от мега-разнообразния природен пейзаж на страната.

Местаната кухня също е широко известна. Гастрономическа идентичност идва от културата на местното население във Венецуела, но е силно повлияна от европейската миграция по време на колонизацията и след европейските войни.

Кога да посетите Венецуела

Страната е благословени с климат, който има малки вариации през годината и се характеризира с два периода – сух, от ноември до април, и дъждовен, от май до октомври.

Въпреки това е топло през цялата година, а плажните дни са възможни от януари до декември. Безплатни плодове манго падат от небето от април до септември.

Места, които трябва да видите във Венецуела

Страната има много да ви предложи и още повече да ви покаже. Освен, ако не планирате да останете поне месец, няма как да обиколите, видите и преживеете всичко, затова ви предлагаме списък на най-известните и красиви места, а вие се опитайте да се насладите на максимален брой от тях.

Остров Маргарита

Маргарита е популярно място сред почиващите. Карибският остров има специално съчетание на планини и море и е разработил хотелска инфраструктура около различни плажове.

Los Roques

Национален парк Лос Рокес е всичко, за което можете да мечтаете – райска дестинация в Карибите. Архипелагът има повече от 300 острова с бели пясъчни плажове, всички с мраморни тюркоазени води.

Островът остава почти недокоснат, девствен и див, защото е достъпен само с частни лодки или малки самолети. Посещението ще бъде скъпо, но си заслужава.

Национален парк Анри Питие

Националният парк Анри Питие е най-големият национален парк на венецуелското крайбрежие. Паркът на тропическите гори е приказен с повече от 500 вида птици и тропически крайбрежни пейзажи.

За да стигнете до крайбрежието на парка, трябва да шофирате през тропическа дъждовна гора по тесен път, построен през 20-те години. Самият път, който пресича много водни потоци и водопади, си заслужава пътуването.

След поне час и половина под сянката на огромни 60-метрови дървета, ще започнете да достигате до различните заливи: Ocumare de la Costa, Cata, Cuyagua, Choroni, Chuao, Cepe.

Всеки залив има независим речен басейн, всеки залив е различно село. Всички те заедно образуват грандиозен трифект от планина, река и море

Ел Лано

Територията на Ел Лано (равнините) се спуска от източните Анди в граничния регион Колумбия-Венецуела и обхваща голяма част от централна и югозападна Венецуела.

Регионът се счита за една от най-важните влажни зони и сладководни екосистеми на планетата. Големи равнини, населени с гори, савани, дюни, доминират в пейзажа и предлагат рядка растителност и фауна, с уникална и спираща дъха красота.

Лос Ланос има много реки, лагуни и дори сладководни плажове, които са полезни, тъй като е особено горещо. Местното население – llaneros – е много гостоприемно. Те са оригиналните венецуелски каубои.

Гвианският масив: връх Рорайма

Гвианският масив се намира на юг от река Ориноко, обхващаща щатите Боливар и Амазонас. Това е един от най-старите континентални блокове на планетата Земя, така че най-старите скали на Венецуела се намират тук.

Планината Рорайма е тепуй, планина, известна със своята форма на плот. Върхът е изцяло хоризонтален и заема площ от повече от 30 квадратни километра, заобиколена от водопади и скали.

Амазонка

Друга вълнуваща, но изненадващо по-малко популярна туристическа дестинация във Венецуела е Амазонка.

Няколко компании предлагат различни преживявания и екскурзии. Туристите ще се насладят на разглеждането на Autana tepuy и околностите му. Експедициите до други местни села също не са за изпускане, както и разходка с лодка или рафтинг по река Ориноко.

Има и още толкова много неща за правене – спиращи дъха водопади и красиви плажове, скубадайвинг, планински разходки и катерене, богата история и култура … списъкът е наистина дълъг. Така че, не се колебайте, а стагайте куфарите и право към летището.

Източник: euronews

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html