четвъртък, 2 май 2024 г.

Зимно слънце в Европа – 5-те най-топли места за посещение

снимки: euronews

Може и да е необичайно топло за това време на годината в Европа, но зимата е точно зад ъгъла. И ако мисълта за по-студените нощи ви кара да бягате за куфара си, тогава по-слънчевият климат със сигурност ще ви бъде основен приоритет.

За любителите на слънцето, които търсят бързо бягство в Европа тази зима, всяко от тези места би било идеално за кратка почивка – може дори и коледна.

5. Тирана, Албания

Столицата на Албания Тирана е известна със своята колоритна архитектура, включително забележителности от османската и съветската епоха. Тя също така може да се похвали с невероятна вертикална гора от архитекта Стефано Боери.

Така че има много причини да посетите този град, извън мекия му климат, който достига средни максимуми от 17 градуса през ноември и 15 градуса през декември.

Средни максимални външни температури през ноември и декември: 15С

Средна максимална температура на морската вода: 15С

Най-добрият плаж в близост: Beach of Durrës, Durrësit

4. Рим, Италия

Рим, като и Париж, винаги е добра идея. Въпреки че сме склонни да го мислим за много градска дестинация, отнема по-малко от час, за да стигнете до брега от италианската столица.

Има много прекрасни местни плажове, от които да избирате, и ще се радвате да се потопите със средни високи температури от 21C във водата, дори през декември.

Всъщност се очаква температурите на морето да са по-топли от външните, така че ако търсите почивка в града с възможност за плуване, Рим е чудесен вариант.

Средни максимални външни температури през ноември и декември: 15С

Средна максимална температура на морската вода: 21С

Най-добрият плаж в близост: Tibidabo Beach, Roma

3. Атина, Гърция

Друга класическа градска почивка, Атина също се възползва от по-топлите температури на морската водата.

Докато повечето пътници ще мислят за исторически забележителности и гръцки руини, когато обмислят Атина, има и редица обществени плажове точно извън града, които са идеално допълнение към маршрута за почивка в града.

Градът има и най-много слънчеви дни, регистрирани от петте столици тук, с 268 слънчеви дни през 2020 г. (това е почти 75 процента слънце).

Средни максимални външни температури през ноември и декември: 17С

Средна максимална температура на морската вода: 20С

Най-добрият плаж в близост: Glyfada Beach, Glifada

2. Лисабон, Португалия

Столицата на Португалия Лисабон и околния регион Кашкайш се греят на целогодишно слънце, със средни температури от 17 градуса по Целзий до края на годината.

Бернардо Барос, президент на Visit Cascais, казва, „с 226 слънчеви дни всяка година и средни температури, достигащи 20 градуса в края на годината, Португалия е идеалната дестинация за хора, които искат да избягат от мрачното време и да се къпят в Южноевропейско слънце.”

Той описва Кашкайш като скритото съкровище на Португалия, със слънце, отлична храна, девствени плажове и много култура.

Средни максимални външни температури през ноември и декември: 17С

Средна максимална температура на морската вода: 19С

Най-добрият плаж в близост: Praia do Tamariz, Cascais

1.Валета, Малта

Но ако слънцето наистина е вашият първи приоритет, тогава малката столица на Малта –  Валета е най-добрият ви избор.

Със средните максимални температури на морето около 20-те градуса до декември, Малта е идеалната дестинация за тези, които искат да се насладят на плуване в морето до Нова година.

Малта има повече от 230 слънчеви дни всяка година (което я прави слънчева в повече от 63 процента от годината) и средни максимални температури на открито от 19 градуса по Целзий през месеците ноември и декември.

Средни максимални външни температури през ноември и декември: 19С

Средна максимална температура на морската вода: 22С

Най-добрият плаж в близост: St Elmo Bay, Валета

 

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html