понеделник, 6 май 2024 г.

Малин Кръстев играе жена в пиеса на Тенеси Уилямс (СНИМКИ)

Малин Кръстев
Снимка: Малък градски театър

Най-после добра новина за ценителите на качествената световна драматургия – Тенеси Уилямс се завръща в софийския афиш, съобщава вестник „Галерия“.

„Лято и дим“, една от по-рядко поставяните пиеси на великия автор, набира скорост в Малък градски театър „Зад канала“. Режисьор на тежката история от Американския юг в началото на предишното столетие е Анастасия Събева.

Във фокуса е сложна любовна драма – между Алма Уайнмилър, невротична госпожица с изтънчени маниери и непоклатим морал, култивиран от баща проповедник, и Джон Бюканън-младши – необуздан и безгрижен млад лекар, израснал в съседната къща, син на уважаван доктор. Двамата са неразделни като деца, но след това започват да се разминават – веднъж заради нейната прекалена праволинейност, друг път заради неговата самоцелна разюзданост на истински плейбой от Мисисипи. „Всеки е едно нищо, докато не бъде обикнат – твърди Алма и добавя: – О, не можеш да опишеш някого, в когото си влюбен.“

Всичко се случва под погледа на ангел с огромни крила сред хиперболизирани облаци, но Анастасия Събева е категорична – всеки от нас сам прави любовта си невъзможна и небесните сили нямат общо със страданията в разминаването. В своята естествена противоречивост Алма и Джон не успяват да стигнат един до друг: те постоянно се опитват да се изяснят докрай, докато преминават през абсурдни ситуации, но уви – сблъсъкът между болезнената духовност и хедонизма оставя мъчителни рани и у двамата.

И това е най-бруталното във философията на Тенеси Уилямс, тъй като звучи точно така, както е в живота – конфликтът между душата и тялото е неразрешим, греховете и предразсъдъците – непреодолими. „Адът си ти – и единственото изкупление е, когато човек остави себе си настрана и помисли дълбоко за някой друг”, казва Тенеси Уилямс.

Каталин Старейшинска и Богдан Бухалов са в ролите на Алма и Джон. По всичко личи, че студентът на Пенко Господинов – който тук е в колоритен дует с чудесната Василена Атанасова, е новият фаворит на Бина Харалампиева, шефката на „Зад канала“. След като тя го режисира вече два пъти като епизодик в Народния театър в „Когато гръм удари как ехото заглъхва“ по Яворов и в „Нова земя“ по Иван Вазов, сега Бухалов успява да се справи като централен герой на Тенеси Уилямс.

При по-лежерно отношение към актьора би могло да се каже, че той влиза в състезанието с новите секссимволи от сцената, но всъщност младежът прави всичко възможно, за да се пребори с първосигналния рефлекс, провокиран от визията и излъчването му.

Малин Кръстев в „Лято и дим“
Снимка: Малък градски театър

Най-големите овации обаче съвсем логично са за Малин Кръстев, който може да изиграе всичко. Тук той е Джон Бюканън-старши и госпожица Басет – върлинеста белокоса и силно гримирана почитателка на литературата в интелектуалния кръжок на Алма. Само префинен маестро като Малин Кръстев с лекота открива тънката граница между пародията и трагедията, между буфонадата и точното послание. Както се знае, Тенеси Уилямс през първата половина от живота си прикрива своята хомосексуалност и в някои от най-ярките му персонажи мъжкото и женското се преливат и допълват.

Всъщност той е гениален психолог тъкмо заради дарбата да разнищва страстите с математическа точност, убеждавайки ни, че в крайна сметка в живота няма формули. Неслучайно Иван Петрушинов периодично дефилира под прожекторите, крещейки „Небето е границата“.

Сценографията на Ивайло Николов придава допълнителни измерения на закодираната чувственост в спектакъла. Музиката на нашумелия в жанра Милен Кукошаров също нажежава еротизма. Каталин Старейшинска и Весела Бабинова пеят испански балади и танцуват, стремейки се да акцентират върху сластта, която е толкова характерна за творенията на Тенеси Уилямс, който никога не открива щастието във взаимността.

„Лято и дим“ става хит на „Бродуей“ през 50-те години на XX век. Всеки, който назнайва поне малко за битието на Тенеси Уилямс, е наясно, че той „вкарва“ сериозни щрихи от него в творбата си. Алма е почти огледален образ на сестра му, която не успява да понесе безумната действителност, често страда от сривове в психиката – наследени от леко откачената им майка, за да стигне до шизофрения и лоботомия. Семейството им се приютява в дома на енорийски свещеник, чиято демонична фигура също присъства често в творчеството на Тенеси Уилямс.

Източник: в-к „Галерия“

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html