понеделник, 6 май 2024 г.

В Белград показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“

Снимка: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

В Посолството на Република България в Белград беше представена пътуващата експозиция „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“. Фототипната изложба бе открита от проф. Аксиния Джурова и посланик Петко Дойков. Представени бяха 24 пана с църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи от България, Сърбия, Черна гора, Албания, Република Северна Македония.

На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус, сръбски институции, Сръбската православна църква, културни и образователни дейци.

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ е визуален проект, представящ знакови български икони, който Държавен културен институт към Министъра на външните работи реализира съвместно с фондация “Елена и Иван Дуйчеви”. Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликв. В изложбата са използвани снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийски университет „Св. Климент Охридкси“, както и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири. Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите на посетителите на изложбата се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите.

Източник: Държавен културен институт към Министъра на външните работи

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html