петък, 3 май 2024 г.

Лукашенко маневрира между Москва, Брюксел и Вашингтон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантският натиск по границата на Полша с Беларус се възобнови. Само ден след като хората бяха евакуирани от лагера край беларуското гранично селище Брузги, Варшава обвини властите в Минск, че превозват с камиони стотици мигранти обратно към границата и след това ги подтикват да проникнат незаконно на полска територия.

Откакто е на власт, беларуският лидер Александър Лукашенко успешно маневрира между Москва, Брюксел и Вашингтон, коментира пред БНР програмният директор на Руския съвет по международни въпроси и експерт на Международния дискусионен клуб „Валдай“ Иван Тимофеев.

Според него конфликтът с Брюксел стигна твърде далеч.

„Струпването на толкова много хора, които искат да попаднат в Европейския съюз именно през беларуската граница – нещо, което не бяхме виждали преди, е свързано, разбира се, с позицията на властите в Беларус и с това, че си затваряха очите за случващото се. Всъщност още през лятото, когато Европейският съюз въведе санкции срещу Беларус, Минск предупреди, че може да си затвори очите за някои проблеми“, смята експертът.

„Не мисля, че това беше опит на Лукашенко да принуди Европейския съюз да отмени санкциите. Ясно е, че няма да ги отмени. Това беше опит да се покаже, че въвеждането им няма да остане безнаказано. Беларус не може да отговори с болезнени икономически контрамерки, но може да създаде главоболия в други сфери – като миграционната например“.

Достъпът до граничния регион е ограничен за медии поради действащото извънредно положение от полска страна. Според полските власти около 500 души са се опитали да преминат границата. В сблъсъци с тях са пострадали леко четирима полски войници. Задържани са били 45 души.

Обвинението на Полша предполага, че кризата не е била разрешена чрез очевидна промяна на курса на Минск, който в четвъртък разчисти основните лагери до границата и позволи първия полет за репатриране около 400 иракчани.

Говорителят на полската гранична охрана Анна Михалска каза, че в четвъртък вечерта, само часове след разчистването на лагерите, белоруските власти вече превозват стотици обратно и ги принуждават да се опитат да преминат в тъмното.

Междувременно в интервю за Би Би Си президентът на Беларус Александър Лукашенко отново отрече, че е организирал мигрантската гранична криза, но на въпрос дали Беларус помага на мигрантите да се опитат да преминат в Полша, той каза:

„Мисля, че това е абсолютно възможно. Ние сме славяни. Имаме сърца. Нашите войски знаят, че мигрантите отиват в Германия“.

„Може би някой им е помогнал“, добави той.

Източник: БНР

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html