понеделник, 29 април 2024 г.

Федерер: Ще е чудо, ако играя отново на „Уимбълдън“

Снимки: Туитър
Роджър Федерер потвърди официално, че ще пропусне Australian Open, а почти сигурно и „Уимбълдън“.  20-кратният шампион от Големия шлем има желание да се завърне на корта през 2022-ра, но изглежда това няма да стане никак бързо.
„Истината е, че ще бъда изключително изненадан, ако мога да играя отново на „Уимбълдън““, каза Маестрото в интервю пред  Tribune de Genève и 24 heures в Швейцария.
„Австралия изобщо не е опция. Но това не е изненада за мен. Дори преди операцията знаехме, че ще бъде необходима пауза от много месеци след това. Фактът е, че ситуацията не е като през 2016-а. Трябва да съм търпелив, да дам необходимото време коляното ми да се възстанови на 100%.“ ФедЕкс е реалист за трудността на възстановяването си, но и оптимист по отношение на това, че му предстоят хубави дни.
„Изследванията след сезона на трева разкриха, че десният ми вътрешен менискус е отново контузен. Трябваше да бъде зашит, което изискваше определен период имобилизация. Лекарите използваха възможността, за да лекуват и хрущяла.“
Новата операция цели главно да доведе до възможност за Федерер да има нормален живот без болки след това. „Направих операцията, за да мога да карам ски с децата или да играя футбол или тенис с приятели в следващите години и десетилетия. Основната ми мотивация е да се завърна във форма към нормалния живот. Да, искам отново да видя какво мога да постигна като професионален тенисист. Боря се и съм много мотивиран. Усещам подкрепата на моя екип и семейство. Всички ние се надяваме да мога да се сбогувам по мое желание и на корта.“
Федерер бе за последно на корта именно на „Уимбълдън“, когато загуби на 1/4-финал от Хуберт Хуркач след 0-6 в третия сет. Преди това той се завърна през март, но изигра общо само четири турнира.
„Няма правилен момент да се оттеглиш. Само моментът, който пасва на всеки отделен спортист. Това е много лично решение. Как ще ме запомнят хората? С последния ми сет на „Уимбълдън“ през юли? Или титлите ми от Големия шлем или какво са изпитали, докато ме гледат? Залагам на последното. Феновете ми заслужават да разберат чувствата и надеждите ми. Би било лесно за мен да кажа: „Ок е, дадох много и получих много. Нека спра тук.“ Но давайки всичко от себе си е начинът ми да се отблагодаря на моите привърженици. Те заслужават нещо по-добро от видяното в последния ми сезон на трева.“
Той споделя, че по плана на лекарите ще може да тича леко през януари, а през март или април ще може да тренира на корта с повече движение. „В момента очаквам да съм способен да се завърна през лятото на 2022-ра. Следващите 4-5 месеца ще са решаващи. През пролетта ще виждам нещата много по-ясно. Голямата ми мечта е да се завърна още веднъж. И всъщност вярвам в това. Вярвам в такива чудеса. Изпитвал съм го вече. Спортната история понякога произвежда такива чудеса. Гледам реалистично: Това би било голямо чудо, но в спорта се случва“, оптимист е легендарният тенисист.
Източник: tenniskafe.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html