събота, 27 април 2024 г.

Корнелия Нинова: Виновна съм, че мълчах

Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като председател на БСП след катастрофалните резултати на изборите, отредили на столетницата четвърто място след „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и ДПС. До провеждането на конгреса на партията през януари Нинова ще изпълнява функциите си, пише вестник „Галерия“.

„Отговорността я поемам аз изцяло. Виновна съм, че дълго време мълчах. Смятах, че като не отговарям на вътрешната опозиция, ще запазя единството на БСП. Не казах на хората, които на два пъти ме избраха за председател в директна надпревара, че става въпрос за борба със задкулисието вътре в партията.“

Според независими наблюдатели на процесите в БСП поредната мащабна акция срещу Нинова започна в първите минути след приключването на изборната надпревара. Да й искат оставката се изредиха всички тайни и явни мажоретки, които са на хранилката на пловдивския олигарх Георги Гергов. С огромно удоволствие изявите им бяха отразявани от медиите на Иво Прокопиев, които са в явна колаборация с опозицията в БСП. Очевидно така наречената партийна аристокрация, която се смяташе за пожизнена преди идването на Нинова, печели засега битката.

Любопитно е, че и служебното правителство през неговия говорител Антон Кутев и членове на Инициативния комитет на Румен Радев също поиска оставката на Нинова. Това недвусмислено показва, че задкулисието няма партиен цвят и не може да бъде съотносимо само към една, две или три партии и институции, а е проникнало навсякъде.

Кръгът на пловдивския олигарх Георги Гергов масово атакува БСП и през цялата предизборна кампания работеше в полза на формацията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Така бяха отцепени части от партията, а продуцентите на случващото се използваха това, за да говорят за провал на Корнелия Нинова.

В кампанията се включи и евродепутатката от БСП Елена Йончева с нарочен пост във във Фейсбук. Веднага след нея Младежкото обединение на БСП, контролирано от Гергов, публикува дълго писмо срещу лидера. Последваха ги и говорителят на служебното правителство Антон Кутев, който е в ръководството на БСП. „Целта е Корнелия да се оттегли заедно с екипа си и на нейно място да бъде избран Крум Зарков, който от няколко месеца загрява на тъч линията“, твърдят от червената централа.

Крум Зарков
Кадър: БТВ

Напрежението между Нинова и кръга „Гергов“ е от години, а в последните месеци стана ясно, че отношенията й с президента Румен Радев също са охладнели. Причината за това е подкрепата му за новата партия „Продължаваме промяната“, която се ръководи от министрите му Кирил Петков и Асен Василев.

Голямата цел на заговорниците срещу Нинова е БСП да влезе в управленската формула, но с друг, по-мек и приемлив за „Продължаваме промяната“ лидер. Кирил Петков неведнъж е заявявал, че харесва Крум Зарков. Името на младия социалист дори се спряга за бъдещ министър на правосъдието, ако се стигне до коалиция между ПП, ДБ, ИТН и БСП, както настоявал президентът Румен Радев.

Тезата е застъпена и в писмото на комсомолците на Гергов.

„България има нужда от работещо и редовно правителство. Необходимо е свикване на заседание на Националния съвет на БСП, който да състави нов преговорен екип за разговори с представителите на другите партии. В този екип следва да не влизат членове на сегашното ръководство на БСП и Корнелия Нинова“, пишат те, не без помощта на ментора си.

Любопитното е, че всички, които Гергов използва за оръжие във войната си срещу Нинова, са издигнати до високи постове благодарение на нея.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html