неделя, 28 април 2024 г.

Англия вкара 10 гола на Сан Марино и е на световно

Снимки: Туитър
Англия постигна най-изразителната победа в квалификационен мач за световно първенство и се класира за Мондиал 2022 в Катар. „Трите лъва“ разгромиха аутсайдера Сан Марино с 10:0 като гости и подпечатаха първото си място в група I. Успехът е 15-и за Гарет Саутгейт тази година. Британците вкараха общо 52 гола в 14 мача. Това е повече от всяка друга календарна година в историята на Англия.
С четири гола на стадиона в Серавале избухна капитанът Хари Кейн, който вече има 48 попадения за националния отбор и се изравни с Гари Линекер на трето място във вечната ранглиста. Повече имат само Уейн Рууни – 53 и Боби Чарлтън – 49.
Освен това нападателят на „Тотнъм“ стана първият английски футболист с четири гола в един мач след легендата на „Арсенал“ Йън Райт, сторил същото на 17 ноември 1993 г. – също в гостуване срещу Сан Марино (7:1).
„Заслужихме правото да играем на световното първенство с победите като гост в Будапеща, Варшава и Тирана. Всички играчи и щабът свършиха отлична работа през годината. Излязохме с правилната настройка и изпълнихме задачата си по впечатляващ начин”, сподели треньорът на Англия Саутгейт. На въпрос защо е заменил Хари Кейн още в 63-ата минута, след като нападателят беше вкарал 4 гола във вратата на Сан Марино, Саутгейт отговори с чувство за хумор: „Ако бяхме оставили Кейн на терена още половин час, щяхме да получим позвъняване от семейството на Уейн Рууни”.
Вече са известни общо 11 от 32 финалиста на световното. Англия и Швейцария се присъединиха към домакина Катар, Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания и Сърбия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html