четвъртък, 2 май 2024 г.

След победа №101: Хамилтън върна интригата във Формула 1

Снимки: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, São Paulo GP 2021
Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Бразилия след голяма битка с Макс Верстапен. Седемкратният световен шампион стартира от десетата позиция заради наложените му наказания в квалификациите, но се представи впечатляващо, за да се качи на най-високото място на почетната стълбичка.
Хамилтън задмина Верстапен 12 обиколки преди финала и по този начин намали изоставането си от пилота на „Ред Бул“ в класирането от 21 на 14 точки. Третата позиция остана за съотборника на Хамилтън в „Мерцедес“ Валтери Ботас.
„Каква надпревара…, отборът свърши страхотна работа. Ботас също свърши страхотна работа и взе много добър актив от точки. Натисках колкото се може по-силно от всяка една позиция, на която се намирах. Това е най-трудният ми уикенд, който някога съм имал във Формула 1. Влизайки в тази надпревара не вярвах, че ще мога да съкратя разликата в шампионата. Днешният ми успех показва, че никога не трябва да се отказвам и да се боря до последно. Не съм печелил от дълго време и се чувствам, все едно го правя за пръв път“, каза Люис Хамилтън.
„Направих всичко, което можах. Мисля, че беше добра битка, но разбира се в края ни липсваше темпо. Дадох всичко от себе си и много се забавлявах. Все още имам добра преднина от 14 точки, така че този резултат беше ограничение на щетите. Уикендът бе труден за нас, но вярвам, че в следващите състезания ще сме по-силни“, сподели Верстапен.
Макс коментира и контакта между него и Хамилтън на завой номер четири. „Просто бяхме твърде бавни. Опитах се да задържа Мерцедеса зад себе си. На тази писта изпреварванията ставаха твърде лесно. Все пак постигнахме добър резултат. Не знам какво трябваше да решат при контакта на четвърти завой. Ние просто се състезавахме“, каза Макс. Той потвърди, че до края на сезона няма да има подобрения по RB16B. Варстепен има в актива си 332.5 точки срещу 318.5 за британеца. Пилотът на „Мерцедес“ можеше да вземе и точка за най-бърза обиколка, но тя му беше отнета в края от Серхио Перес. До края на сезона остават три старта – след седмица е надпреварата в Катар, следвана от дебюта на Саудитска Арабия в шампионата (5 декември) и Гран при на Абу Даби (12 декември).
Победата е шеста за Хамилтън през сезона и 101-ва в неговата кариера. Британецът не беше печелил от Гран при на Русия в края на септември. Той печели за трети път на пистата „Интерлагос“ след 2016 и 2018 г., като само трима имат повече успехи от него в историята на Ф1.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html