понеделник, 6 май 2024 г.

„Ройтерс“: С тези резултати България няма да влезе в еврозоната

"Ройтерс": С този резултат от изборите България може да не влезе в еврозоната през 2024 г.

Докато не видим действително осъден политик и водещ бизнесмен, нищо добро няма да се случи.“ Това казва Ивайло Михайлов, 52-годишен инженер, в репортаж на „Ройтерс“ за изборния ден. Той все пак се надява изборите да доведат до създаването на управляваща коалиция за справяне с корупцията на високо ниво в страната, класирана като най-корумпираната държава членка на ЕС от Transparency International, пише агенцията. Неуспех да се преодолее продължителната политическа безизходица и да се състави функциониращ кабинет в най-бедната държава членка на Европейския съюз също може потенциално да забави плановете на страната да приеме еврото от 2024 г., допълва „Ройтерс“.

А проучванията на общественото мнение преди трети парламентарни избори тази година сочат именно към пореден неубедителен резултат, който може да попречи на усилията за справяне с високите цени на енергията, скока в заразените и починалите от COVID-19 и за борбата с широко разпространената корупция.

ГЕРБ се хвана за създадената безизходица, растящите разходи за енергия и нарастването на случаите на COVID-19 в най-слабо ваксинираната страна в ЕС, което ѝ помогна да засили подкрепата сред лоялните на партията избиратели, обяснява „Ройтерс“.

Но макар да се очартава като най-голямата парламентарна партия, ГЕРБ едва ли ще намери съюзници, за да създаде коалиция, смятат анализатори.

Новата центристка партия, обещаваща „нулева корупция“, създадена от двама бивши временни министри, завършили в Харвард, се смята за носител на най-добрия шанс да ръководи преговорите за нова администрация с две други антикорупционни партии и социалистите.

Досега политическите различия и съперничеството попречиха на опонентите на Бойко Борисов – така наречените партии на промяната – да създадат управляваща коалиция след изборите през април и последвалото гласуване през юли. Според Добромир Живков от Market Links.

„Засега правителството около „партиите на промяната“ и социалистите изглежда по-вероятно“, казва анализаторът Добромир Живков от Market Links.

Хиляди българи се присъединиха към уличните протести в средата на 2020 г., обвинявайки Борисов, че се е съюзил с главния прокурор, за да облагодетелства местни олигарси и бизнесмени, близки до неговата партия ГЕРБ. Борисов отрича да има неправомерни действия, допълва „Ройтерс“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html