четвъртък, 2 май 2024 г.

Рашков: Бившият шеф на „Автомагистрали“ е напуснал страната

Снимка: БГНЕС архив

Бившият директор на държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев е напуснал страната след началото на проверките във връзка със строителството на „Хемус“. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Заради отсъствието на Беличев то той не може да бъде разпитан. „Освен, ако не се е завърнал“, допусна все пак Рашков.

Според него, МВР е получило информация, че Беличев е напуснал страната „в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5″. Рашков допусна, че това е станало след пресконференция, на която е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси. „Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси”, допълни Рашков.

Служебният вътрешен министър очевидно имаше предвид думите си от преди няколко дни, когато на пресконференция каза: „С г-н Беличев, който е осигурявал тези суми авансово, трябва да се срещнем и да му зададем няколко въпроса – дали той ще гарантира, че тези фирми, на които той е дал тези огромни пари в стотици милиони след 5 или 6 години ще изпълнят строителството и че няма да поискат още толкова средства, за да си свършат работата“.

От думите на Рашков днес стана ясно, че МВР знае в кой ден, в колко часа и в каква посока е напуснал страната бившият шеф на „Автомагистрали“.

В момента съм на семейна почивка, връщам се в събота, не съм избягал от България, обяви по повод думите на Рашков, че е напуснал страната Стоян Беличев, цитиран от „24 часа“. Още преди няколко дни ме потърсиха от полицията и аз им казах, че съм на почивка, че се връщам в събота и съм готов да отговоря на въпросите по всяко време, когато им е удобно, заяви Беличев. Той допълни, че не се крие и че няма от какво да се притеснява, нито има намерение да не се връща в България.

Беличев коментира и твърденията на Рашков, че въпреки че магистрала няма и не е ясно кога ще бъде построена, се оказва, че са дадени авансово големи суми не само за строежа, но дори и за озеленяване по трасето на “Хемус”.

„Кражбата на века – няма да спра да наричам така строителството на АМ „Хемус“. Няма друг такъв случай с извратеното прилагане на процедурата инхаус, включително и с озеленяването на бъдещите участъци на АМ „Хемус“, каза в прав текст служебният вътрешен министър Рашков.

Бившият шеф на Автомагистрали твърди обаче, че за магистралата има график за строежа и в него се посочва кога започва и подготовка за озеленяването. „Поръчва се по-рано отглеждането на десетки хиляди дървета и друга растителност, за да може тя да е готова за засаждане, когато приключи работата по трасето. Не е възможно да се осигури толкова растителност, ако предварително не се поръча нейното отглеждане“, казва Беличев.

Освобождаването на Стоян Беличев от „Автомагистрали“ бе дълга сага. Регионалният министър Виолета Комитова го уволни през юни, но той отказа да освободи поста, защото така щяло да се блокира дружеството. После той влезе в епистоларна война с министъра за това какво е финансовото състояние на фирмата. След това обжалва уволнението си в съда, който спря изпълнението на заповедта. След поредица от обжалвания Беличев бе най-накрая освободен през юли.

Източник: Сега

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html