понеделник, 29 април 2024 г.

„Добавената реалност“ в идеите за бъдещето на Фейсбук ще чете мисли

Илюстрация: Lifestyle

 

Добавената реалност от новата политика на Метавселената на Марк Зукърбърг  ще записва всичко, дори нашите мисли, и ще бъде инструмент за злоупотреба на политици и насилници. Който управлява метавселената, ще управлява живота на хората и границата между реалността и виртуалното ще бъде заличена, смята д-р Дейвид Рийд, професор по изкуствен интелект в университета “Хоуп” в Ливърпул.

Според учения метавселената може да донесе някои вълнуващи възможности за човечеството, но тя рискува да задълбочи съществуващите проблеми със социалните медии и интернет, като опасенията за поверителността на данните, но също и кибертормоза и насилието от връстници.

“Метавселената идва с фантастични предимства и ужасяващи опасности. И имаме нужда от много здрава система, която ще трябва да я контролира”, казва Рийд.

Един от осем потребители на Фейсбук е пристрастен към социалната мрежа и това се отразява негативно на работата и личния му живот, твърди вътрешно изследване на компанията, цитирано от в. “Дейли мейл”.

Според него става дума за близо 360 млн. от общо 2,9 млрд. ползващи платформата. Пристрастяването към нея води до нарушения на съня им, както и на вниманието към децата им, се казва още в проучването на специалисти от отдела за благополучието на потребителите на Фейсбук, което бе разпространено първоначално от “Уолстрийт джърнал”.

Компанията майка “Мета”, новият бранд на Фейсбук отрече публикациите и посочи, че за пореден път това издание преиначава фактите, използвайки ги избирателно.

В доклада се говори за “проблемно използване”, но широко разпространеният термин е “интернет пристрастяване”. Информацията е изтекла от големия обем от документи, които бяха предоставени от бившата служителка на компанията Франсис Хоган, която свидетелства срещу някогашните си работодатели пред Конгреса на САЩ миналия месец. На основата на тези вътрешни доклади “Уолстрийт джърнал” публикува серия от разобличителни статии срещу техногиганта, създаден от Марк Зукърбърг.

Според изследването негативното влияние на социалната мрежа засята 12,5% от нейните потребители. Цифрите обаче варират за различните страни и региони на света. В САЩ като пристрастени могат да бъдат окачествени около 10% от редовните ползватели на фейсбук, докато в

Индия и Филипините става въпрос за 25% от хората, които използват социалната мрежа – в тези страни е най-големият пазар на компанията.

Изследванията как използването на социалната мрежа се отразява на всекидневния живот на започнали още преди години с идеята да се вземат мерки срещу всяко вредно въздействие, което компанията успее да идентифицира.

“Дейности като пазаруването, секса и използването на Фейсбук, когато са прекалени, водят до зависимости при някои индивиди”, се казва в проучването. Специално пристрастяването към Фейсбук води до загуба на продуктивност в работата и невъзможност хората да се справят със задачите във всекидневния си живот заради многото време, което прекарват в мрежата. Други потребители се оплаквали, че са загубили съня си заради постоянното нощно скролване. В някои от случаите родителите били фокусирани повече върху ровенето във Фейсбук, отколкото върху грижите и заниманията с децата си, се казва още в документа.

Не само Фейсбук, но и други социални медии, като Инстаграм и Уотсап, също притежавани от компанията “Мета”, могат да доведет до пристрастяване. И Туитър, и Снапчат са споменати заради натиска, който потребителите усещат, за да отговарят на съобщенията, както и непрекъснато да търсят нова информация в мобилните си телефони.

Дизайнът на някои приложения може да предизвика зависимост с появата например на червени точки, които показват, че се е генерирано ново съдържание, което да бъде проверено и прочетено. Видеата са смятани за допълнителен фактор, който прави трудно едно приложение да бъде затворено.

Специалистите на Фейсбук са предложили мерки срещу проблема с пристрастяването и някои от тях са били приложени. Например чрез въвеждането на специални сигнали, които окуражават потребителите да си вземат почивка. Компанията твърди, че продължава да работи в тази посока. “Изграждаме инструменти и контроли, които да помогнат на хората да управляват използването на нашите услуги”, казва говорителят на Фейсбук Дани Левър.

По-рано в медиите се появиха и други данни от документи, получани от Франсис Хоган. В тях се посочва, че ръководствата на Фейсбук и Инстаграм са запознати с влиянието, което тези мрежи имат върху самосъзнанието и самочувствието на потребителите, но си затварят очите заради повишаването на резултатите.

След направените от “Уолстрийт джърнал” разкрития от компанията “Мета” посочиха, че изданието отново използва текстовете от документите селективно, за да прави внушения, които не отговарят на истината. В своя защита техногигантът посочва, че от 2018 г. насам са били създадени над 10 продукта в подкрепа на благополучието на потребителите.

В същото време виден британски учен предупреди, че метавселената, замислена от Марк Зукърбърг, ще донесе нови опасности за човечеството.

Източник: 24 часа

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html