събота, 4 май 2024 г.

Тестовете за COVID-19 за учениците вече са доставени

снимки: 24 часа

„В петък получихме първата пратка с тестове. БЧК предостaвя своята складова база за съхранение на тестовете, предназначени за училищата“. Това каза пред журналисти директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов.

„Всички тестове вече са раздадени. В събота бяха раздадени в 9 области, а днес – в Добрич и София-град“, обясни той.

Повече от 81 000 теста за коронавирус за учениците от 1-ви до 4-ти клас в София бяха изпратени днес от базата на Българския Червен кръст в село Лозен до логистичната база на Столичната община в Панчарево. Утре, от 7.00 ч. сутринта, започва доставката на тестовете в 24-те столични района, в които ще има по едно училище – база, където ще се съхраняват тестовете и ще се разпределят за останалите училища в съответния район.

Тестовете за COVID-19 за учениците вече са доставени (Снимки)

Това обясни пред журналисти Красимир Димитров, директор на дирекцията „Аварийна помощ и превенция в СО“.

На предаването на тестовете в базата на БЧК в Лозен бяха служебният министър на образованието и науката Николай Денков, началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева, представители на СО и на БЧК.

С приемно-предавателен протокол районните администрации ще приемат тестовете. До 11.00 ч. утре ще бъдат раздадени всички тестове в училищата – бази, в София, така че те да бъдат налични, за да могат директорите на останалите училища в района да ги получат.

Предвижда се допълнително заплащане за педагогическия и непедагогическия персонал, който ще участва в тестването на учениците, каза министър Денков. Ако са родители, те са доброволци, за тях няма да има заплащане, обясни Денков. Средствата, с които разполагаме, са тези 15,4 млн. лв., който гласува МС в сряда, плюс преходни остатъци – средства, които има в училищата, каза министърът. Той добави, че не може да посочи в момента каква ще бъде сумата

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

„Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация БЧК логистично да подпомогне Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще започне раздаването на тестовете в 24 района. До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени“, заяви директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров.

Източник: 24 часа

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html