четвъртък, 2 май 2024 г.

10-те най-зашеметяващи лагуни в света

снимки: euronews

Тези лагуни са класирани като най-зашеметяващите в света. Така че влизайте, водата е топла.

Десет лагуни бяха избрани заради популярността им сред потребителите на Instagram, красотата и спиращите дъха гледки, които предлагат. Списъкът е пълен с някои от най-спокойните места в света. Те ще ви накарат да искате да спрете каквото и да правите, да опаковате багажа си, да заминете и при пристигането си направо да се потопите.

1. Синята лагуна, Исландия

С над 100 000 публикации в Instagram, маркиращи това зашеметяващо място, емблематичната Синя лагуна е лидерът в класацията. Млечно-синьото бижу в короната на Исландия, Синята лагуна е абсолютно задължителна за посетителите на страната.

Създадена от човека, тя се нагрява от местна геотермална електроцентрала до възхитително умерените 37-39 градуса по Целзий през цялата година.

2. Jökulsárlón, Исландия

Очарователно непроизносимият Jökulsárlón циментира мястото на Исландия в горната част на списъка на лагуните. Името се превежда като „ледникова речна лагуна“ и дължи заглавието си на образуването й, когато ледникът Breiðamerkurjökull се отдръпна от Атлантическия океан.

Тази хладна лагуна е уникална със своите айсберги, които светят в призрачно и светещо синьо.

3. Остров Лорд Хау, Австралия

Разположено в Тасманово море между Австралия и Нова Зеландия, езерото на кораловия риф на остров Лорд Хау е място, което трябва да бъде посетено от всеки.

Официално част от Австралия, езерото се намира на западния бряг на острова и е безспорно красиво и зашеметяващо. Определено си струва да предприемете пътуване от континента за посещението му.

4. Венецианската лагуна, Италия

Абсолютно емблематична дестинация за „инстаграм инфлуенсърит“, Ако не сте направили селфи на канал във Венеция, онлайн ли сте изобщо?

Знаете ли, че плаващият град на Венеция всъщност се състои от 118 острова? Те са свързани с 400 моста, които пресичат лагуната отдолу, създавайки каналите, с които градът е известен.

Венеция е красива, защото… нека бъдем честни, всички знаем, че Венеция е прекрасна. 

5. Сан Алфонсо дел Мар – Чили

Тази изключителна лагуна може да не е достъпна за тези, които не желаят да плащат, за да влязат в курорта, но това не попречи на повече от 21 000 снимки на мястото да намерят своя път в Instagram.

Сан Алфонсо дел Мар е частен курорт, на около 100 км западно от Сантяго. Той разполага с един от най-големите плувни басейни в света. Към момента на завършването му през 2006 г. той беше в Книгата на рекордите на Гинес за най-големия басейн в света по площ.

6. Teti’aroa, Френска Полинезия

Teti’aroa е атол в средата на Тихия океан. На 53 км северно от Таити, това спокойно място има ослепителна лагуна в центъра си.

Лагуната не е популярно място от днес, историците казват, че от 18-ти век вождовете на Таити са извършвали полудневни екскурзии до тази живописна дестинация.

7. Лагуната Аитутаки, острови Кук

Лагуната Аитутаки е друго природно чудо, което е малко встрани, тъй като е част от островите Кук в Тихия океан.

Но ако можете, получите достъп до него, Аитутаки е прекрасно място, особено за въздушна фотография на неговите аквамаринови води и златни пясъци.

8. Ко Олина, Хаваи

Почти всеки, който обича седмица на слънце, трябва да има Хаваи в списъка си с желани дестинации. Колекцията от острови е пълна със зашеметяващи гледки.

Не на последно място четирите „лагуни, подобни на бижута“ на Ко Олина, които се простират по протежение на миля и половина от бреговата линия.

9. Комино, Малта

Разположена на остров Комино, се намира още една „Синя лагуна“. За разлика от облачните води на Исландия, Синята лагуна на Малта има кристално чисти тюркоазени течения, контрастиращи от назъбените скали, които я заобикалят.

Идиличен рай, Комино е най-малкият населен остров в Малта и няма почти никакви коли и има само трима постоянни жители.

10. Лагуните на Нова Каледония, Нова Каледония

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, лагуните на Нова Каледония образуват една от най-обширните рифови системи.

Лагуните запазват непокътнати екосистеми, със здрави популации от големи хищници и голям брой и разнообразие от големи риби. Те осигуряват местообитание на редица емблематични или застрашени морски видове като костенурки, китове или дюгони, чиято популация тук е третата по големина в света.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html