неделя, 5 май 2024 г.

Бивш полицай афроамериканец става кмет на Ню Йорк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият полицай Ерик Адамс печели изборите за кмет на Ню Йорк, според неофициални резултати, които му дават преднина пред републиканския съперник Къртис Слиуа. Демократът Адамс подкрепя имунизациите.

NBC, CBS обявиха победа за Адамс малко след затварянето на избирателните секции в 21 часа местно време, което означава, че той ще стане вторият афроамериканец, който ще оглави най-големия град в Америка.

Бизнесменът-републиканец Глен Янгкин печели надпреварата за губернатор на Вирджиния. Тази прогноза беше представена в сряда от телевизионната компания NBC. Това е в съответствие с предварителните данни на държавната избирателна комисия. Въз основа на обработката на бюлетините от 2712 от 2855 секции, Янгкин печели 51,09% от гласовете, докато съперникът му от демократите Тери МакОлиф получава 48,13%.

Американските медии обикновено се стремят да обявят победителите в изборите възможно най-скоро въз основа на собствени изчисления, но в случая с Вирджиния те отложиха решението, въпреки продължаващото лидерство на Янгкин след преброяването на почти всички гласове.

След NBC CNN направи прогноза за победата на Янгкин. Преди това МакОлиф отказа да признае поражението и каза, че е необходимо да се брои всеки глас.

През 2021 г. изборите за губернатор се провеждат само в щатите Вирджиния и Ню Джърси. Ситуацията там се смята за индикатор за обществените настроения година след президентските избори.

Източник: БНР

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html