събота, 27 април 2024 г.

ООН ангажира динозавър в зелената си кампания

Снимка: бТВ

В нов късометражен филм на световната организация ООН праисторическото животно на име Франки призовава нациите да предприемат действия за справяне с климатичните промени, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Видеото е публикувано като част от новата кампания „Не избирай изчезване“, която призовава за спешни промени в приоритетите, ако искаме Земята и ние като вид да оцелеем.

Необичайният „свидетел“ разказва във видеоклип в социалните мрежи за опасностите, които крие употребата на този вид горива и въздействието върху околната среда.

Компютърно създаденият динозавър се появява в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да обясни на световните дипломати, че „изчезването е лошо нещо“.

Динозавърът, който в английската версия на видеото говори с гласа на актьора Джак Блек, отправя сериозно послание.

„Поели сте към климатична катастрофа,“ обявява той. „И въпреки това всяка година правителствата харчат стотици милиарди обществени средства за субсидии за изкопаеми горива. Представете си, ако и ние бяхме харчили стотици милиарди годишно за субсидии на гигантски метеори.“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш често призовава да се сложи край на субсидиите за изкопаеми горива, но много държави се опасяват, че подобна мярка ще доведе до ръст на цените и социално недоволство. За тези борби вече са похарчени над 10 трилиона долара без особен ефект.

Източник: бТВ

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html