неделя, 28 април 2024 г.

Татяна Дончева: Пеевски е взел надмощие над Доган

Снимка: Монитор

„Поставянето на Делян Пеевски като водач на листата във Велико Търново е знаково. Пеевски е взел надмощие над Доган. Казват, че Доган е предпазлив човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би допуснал тази демонстрация, ако от него е зависело“, смята Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

Сега казват, че ДПС е успяло да усвои мрежата на разстреляния бизнесмен Петър Христов, близък на Цветан Цветанов. Те не са безобидни. И мястото на Пеевски там не е безобидно. Но това е форма на демонстрация – не ни пука за света, не ни пука за Магнитски, не ни пука за американската администрация. Но тази работа в политиката не се решава така, защото е ясно – на всяко действие ще има равно по сила и противоположно по посока противодействие, коментира Дончева.

Така те, както бяха по време на двата парламента минали в една по-междинна позиция: „ние не сме с Пеевски. Да, ние няма да го оставим. Той е бил част от нас и ние му дължим защита. Поне словесна“, обяснява лидерът на „Движение 21“.

По думите ѝ Кирил Петков и Асен Василев са избрали да се наложат на политическата сцена, „използвайки други регистрации, на други политически партии, да вкарат в парламента корпус, който впоследствие да институционализират като истински проект“.

Според Дончева обаче този подход има и положителни, и отрицателни страни: „Ти, като идентичност, не можеш да не търпиш влиянието на Настимир Ананиев, на Константин Бачийски и тяхното минало и всичко, което може да се каже за тях.“

Тя заяви още, че ГЕРБ не може да бъде игнорирана: „Тази работа с „изчегъртването“ не става като да демонтираш паметника на Съветската армия и „изчегърташ“ буквите или ги запълниш със силикон. Не става.

Дончева е на мнение, че в Народното събрание „трябва да има няколко стари кучета, които да разбират за какво става дума, които да пречат на лашкането на парламента в посоки, които задкулисните играчи са начертали“. По този повод тя призна, че се приема в ролята на „старото куче, което по стечение на обстоятелствата се оказало на някакъв селски кръстопът“.

Източник: Свободна Европа

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html