неделя, 28 април 2024 г.

Проучване: Българите не знаят кой е шеф на ВКС, но искат да го избират

Снимка: БНР

Българите не се интересуват от кадровите проблеми на съдилищата, не знаят и кой е председател на Върховния касационен съд (ВКС), но всеки пети е на мнение, че трябва гражданите да го избират. Това са част от изводите в представително социологическо изследване на агенция „Глобал Метрикс“ по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за профила на следващия председател на ВКС.

Само 34% от тях са знаели кой е председател на ВКС в момента, а повече от половината не разпознават и имена на известни магистрати и юристи.

В същото време над 20% от запитаните са отговорили, че председателят на ВКС трябва да бъде избиран от всички граждани. Малко над 21% пък са на мнение, че той трябва да бъде избиран от всички съдии в страната. Едва 12,5% пък са съгласни той да бъде избиран от Пленума на ВСС, като по-голям е процентът на желаещи изборът да се извършва от Съдийската колегия или от всички съдии във ВКС.

„Въпреки че 58% от гражданите не могат да отговорят на въпроса дали сегашният състав на ВСС трябва да избере следващия председател на ВКС, преобладаващата част от тези, които имат мнение, считат че този състав на ВСС не трябва да избира следващия председател на ВКС (22,6%).

Отговорите на този въпрос отново ни показват, че като цяло гражданите не са запознати с работата на органите на съдебната власт, включително и на Висшия съдебен съвет. Доколкото част от обществото е наясно за съществуването, структурата, функциите и резултатите от дейността на този ВСС, той се оценява по-скоро негативно и към него липсва доверие, че може да проведе процедурата спрямо високите очаквания на обществото“, посочват от БИПИ.

Според по-голяма част от участниците в изследването следващият председател на ВКС трябва да е съдия от самия съд или от друг съд, но с ранг на съдия във ВКС или ВАС. Следващите предпочитания са за друг известен юрист или изявен магистрат, а най-малко биха искали за шеф на ВКС общественик или депутат.

Според гражданите най-важното качество на председателя на ВКС е професионализмът, а след това се нареждат почтеността, способността да устоява на натиск и да знае как да подобри работата на съда. Полът му и възрастта обаче нямат значение.

Участниците посочват също, че приоритети в работата му трябва да са достъпът до правосъдие и независимостта на съдиите.

Източник: Lex.bg

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html