неделя, 28 април 2024 г.

Изложба с панорамни фотографии разказва за връзката със семейството

Снимка: Doza Gallery

Експозицията „Семейна гравитация“ на Петър Вълчев ще бъде открита на 3 ноември, сряда от 19:00 до 21:00 ч.* в галерия Доза и може да бъде разгледана до 14 ноември 2021 г.

Семейството предопределя кой съм аз, а с това и моя живот. Семейството ми е на свой ред предопределено от миналото, от хора, които не познавам. Знам ли достатъчно за семейството си? Знам ли наистина кой играе ролите на майка, баща, брат, сестра, баба, дядо? Познавам ли истинските хора в неговата архитектура? Мога ли да удържа могъщата му притегателна сила, или мога да го видя и отстрани? В тази спирала на времето и родовите връзки се спуска Петър Вълчев, за да се появи неговата „Семейна гравитация“.

За проекта Петър Вълчев разказва: „Фотографският ми цикъл “Семейна гравитация” е вече с 9-годишна история и повече от 70 фотографии. Той започна четири години след като бях напуснал родното ми място. Живеех в столицата, следвах в академията кино и фотография и тази естествена дистанция ми даде възможност да погледна своето семейство отстрани. По това време бях открил панорамния формат като “собствения” ми стил, в който мога да работя свободно. И така започнах първо с бабите ми и дядо ми. Помествах портретите им в панорамата, която обитават те.

Неусетно започнах да виждам техния свят, до неотдавна мой, по различен начин. Стаите на старата къща, в които бях израснал, бяха други, дворът беше друг, улиците бяха други, лицата им вече бяха други. Да видиш, че зад ролите, зад думите: мама, тате, брат, сестра, баба, дядо, стоят хора. Хора, които за първи път видях извън рамките на семейната конструкция. Хора, които започнах да опознавам, и това пътуване продължава и до днес. Това е цикъл, който искам да ме съпровожда по време на целия ми живот.”

През 2018 година изложбата „Семейна гравитация“ с 9 широкоформатни фотографии е показана в Националния музей за фотография „Донг Ганг“ в Южна Корея. Фотографиите са включени в постоянната експозиция в продължение на година. Следващата година изложбата става част и от селекцията на фестивала PhotoVisa в Русия, а сега ще бъде представен и пред българска публика.

Петър Вълчев е роден в град София през 1988 година, но родният му град е подбалканският Пирдоп. Завършва НАТФИЗ с две специалности кино и фотография.

През 2012 г. снима дебютния си филм като режисьор „Шшшт… Попей ми!“ (селектиран на фестивалите Skopje International Film Festival и Asterfest, Vilnius International Film Festival, Balkan Film and Food Festival. ) заедно с Андрей Волкашин.

През 2018 г. излиза документалният му филм “Монолог в антракта”. Филмът има повече от 40 световни премиери на едни от най-големите кинофестивали, 6 награди, между които за най-добър документален филм и 2 за най-добър монтаж.

През 2018 г. Петър Вълчев представя изложбата си “Семейна гравитация” в Южна Корея. Изложбата е част от най-големият фотографски форум в западна Азия и е представена в Националния фотографски музей на Корея “Донг Ганг” за период от една година.

През 2021 г. излиза новият му игрален късометражен филм “Лека нощ, Лили”. Петър е отново сценарист, режисьор на филма. Филмът “Лека нощ, Лили” печели награда за най-добър български късометражен филм на фестивала “In the Palece”.

 

*Събитието ще се осъществи спрямо всички необходими и последни противоепидемични мерки, като ще се допускат лица само срещу представяне на сертификат за завършена ваксинация, доказано с PCR преболедуване, PCR тест, направен до 72 ч. или антигенен тест, направен до 42 ч.

Източник: Doza Gallery

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html