събота, 27 април 2024 г.

Съдът на ЕС: Глоба от 1 милион евро на ден за Полша, докато не изпълни изисквания на ЕК

Снимка: МОСВ

Съдът на Европейския съюз наложи глоби на Полша в размер на 1 милион евро на ден до изпълнението на решението за премахване на Дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, за което настоява Европейската комисия. Това се казва в изявление, публикувано в сряда от Съда, предава Polska Agencja Prasowa (PAP).

„Полша е осъдена да плаща по 1 милион евро на ден в полза на Европейската комисия, докато не спре действието на националното законодателство, което по-специално се отнася за юрисдикцията на Дисциплинарната камара на Върховния съд“, се казва в изявлението.

„Спазването на временните мерки, разпоредени на 14 юли 2021 г., е необходимо, за да се избегнат сериозни и непоправими щети на правния ред на Съюза и ценностите, на които се основава той, по-специално върховенството на закона“, става ясно още от разпространения текст.

В издаденото решение заместник-председателят на Съда Ларс Бей Ларсен задължава Полша да плаща на Европейската комисия периодична имуществена санкция в размер на 1 милион евро на ден, „считано от датата на връчване на това решение на Полша до датата, на която тази държава-членка изпълни задълженията си по решението от 14 юли 2021 г., или – в случай на неспазване на тази разпоредба – до издаването на окончателното решение“.

Съдът посочва в обосновката, че въз основа на информацията, предоставена от двете страни, заместник-председателят на Трибунала е подчертал, че полските разпоредби, отнасящи се до Дисциплинарната камара, все още могат да се прилагат в полската правна система.

На 7 септември Европейската комисия реши да поиска от Съда на ЕС да наложи финансови санкции на Полша за неспазване на решението за временните мерки от 14 юли, припомня агенцията.

Източник: Фокус

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html