неделя, 28 април 2024 г.

Кирил Петков пак поиска Конституционният съд да го изслуша

Снимка: БГНЕС

Бившият икономически министър Кирил Петков поиска за втори път от Конституционния съд да го конституира като страна по делото за неговото гражданство.

Според Петков правото на лична защита и на справедлив процес е основно конституционно право, от което е бил лишен с решение на конституционните съдии.

Очаква се утре Конституционният съд да каже противоречи ли на основния закон указът на президента Радев, с който назначи Кирил Петков за икономически министър в първото правителството на Стефан Янев.

Според бившия министър съдът е финализирал казуса в съкратени срокове и така произнасянето ще е непосредствено преди изборите, което „само по себе си представлява намеса и би оказало пряко влияние върху изборния резултат“.

Конституционният съд отказа да конституира Кирил Петков по делото срещу президентския указ, с който беше назначен за служебен икономически министър. Без уважение беше оставено и искането му за събиране на още доказателства. Конституционните съдии трябва да решат дали назначаването на Петков за икономически министър с президентски указ на 10 май е противоречало на основния закон.

Поредица от ключови документи приеха конституционните съдии. Сред тях – собственоръчно подписана от Кирил Петков декларация от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат от канадските власти, че престава да е гражданин на страната от 20 август.

Справка от ГРАО, предоставена от правосъдния министър, показва, че към 14 септември все още се води с двойно гражданство. По собствена инициатива бившият икономически министър е предоставил и заявление за отказ от канадско гражданство. То е с дата 21 април и е мотивирано с  „голяма вероятност да бъде назначен за министър“.

В документа, подписан от Петков, той декларира, че разбира важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че, ако бъде одобрен, ще изгуби всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да има статут в Канада.

Отказът на конституционните съдии да изслушат Петков е мотивиран с това, че такава процедура е възможна само за определени лица и при определени хипотези.

Допустимо е за действащ  депутат в случаите на установяване на несъвместимост, действащ конституционен съдия – при решението за снемане имунитета му и  действащ президент и вицепрезидент при процедура на импийчмънт.

Източник: БНР

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html