неделя, 28 април 2024 г.

Седмото биенале на църковните изкуства продължава във Велико Търново

Снимка: Kултура и изкуство Велико Търново

Над 90 са участниците в Седмото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново. През тази година проявата е посветена на 30-ата годишнина от основаването на Православния богословски факултет към Великотърновския университет, съобщава доц. Мариета Конова, ръководител на катедра „Църковни изкуства“. Експозицията ще е открита за посетители до 6 ноември.

Първото издание на биеналето се е състояло през 2009 г. под мотото „Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа“. През тази година изложбата няма мото, но е разширен форматът на произведенията, с които участват авторите. В изложбата ще бъдат включени творби на съвременни творци в областта на православните църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка, миниатюра, утвар, текстил, графика, предава БТА.

Двама автори, оставили траен отпечатък в изкуството приживе, ще бъдат почетени в експозицията. Последната творба на проф. Симеон Захариев – домашен иконостас ще бъде показана пред публиката, както и творби на Кирил Томанов – един от най-изтъкнатите майстори на миниатюрната дърворезба, посочи Конова.

За първи път през тази година ще има и участник с пощенското филателно издание „120 години от рождение на българския патриарх Кирил“, включващо пощенска марка, винетка, пощенски плик и специален печат. Също за първи път ще бъде показана и хоругва, дело на художник от Румъния.

Допуснати за участие в биеналето са общо 91 творци, от които 52-ма от България и 39 от Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Австрия, Русия и Украйна със 173 творби.
Във форума участват с икони и отличени ученици от художествените гимназии в Трявна, Сливен и от школата за изобразително изкуство „ВВ – Арт“ в Севлиево.
Творбите на художниците извън ЕС – Русия, Украйна и Северна Македония са представени чрез постери с репродукции на техните икони, стенописи и мозайки.

Официалното откриване на изложбата и връчването на наградите се състоя на 18-и октомври в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Наред със съвременното творчество в експозицията ще бъдат показани и възрожденски икони от фонда на ХГ „Христо Цокев“- Габрово, ХГ“ Асен и Илия Пейкови“ – Севлиево и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Съпътстващо събитие на Биеналето е третото издание на проекта „Алегория Сакра“, който ще представи изложбата „Завръщане“ на проф. Станислав Памукчиев, отново в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Куратор на проекта е проф. Красимир Русев.

Биеналето ще приключи с издаването на двуезичен електронен каталог – на български и английски език, включен в националния референтен списък с научни издания, който ще бъде достъпен на сайта на Великотърновския университет. Академичното списание е на Университетското издателство „Св. св. Кирил и Методий“ с международна редакционна колегия, чийто главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова. Организатори на форума са катедра „Църковни изкуства“ на Православен богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Община Велико Търново, в партньорство с Представителството на СБХ – Велико Търново, Света Великотърновска митрополия, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ „Асен и Илия Пейкови“ – Севлиево.

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html