неделя, 28 април 2024 г.

Шедьоври на полски плакатисти на гости в старата столица

Снимка: Полски институт в София

Изложба плакати на най-изтъкнатите майстори на полския театрален и фестивален плакат от колекцията на Полския институт може да бъде видяна до 12 ноември 2021 г. във  Велико Търново, Музей „Янаки Манасиев“, Факултет по изобразително изкуство към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Представени са 33 плакатa на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа: Лех Майевски, Роман Каларус, Валдемар Швежи, Мечислав Гуровски, Анджей Понговски, Еугениуш Гет-Станкевич. Творбите са част от богатата колекция на Полския институт в София, включваща както лично подарени от авторите творби, така и разпечатки от предоставени от авторите файлове.

Полският художествен плакат придобива формата, прославяща го в цял свят, през втората половина на ХХ-и век. Този прекрасен период условно е наричан Полска плакатна школа и това название живее като дефиниция за най-високото ниво в тази област на изкуството. Хумор, шега, ирония и гротеска се преплитат в полския плакат с абстракцията, символиката и метафората. А ако добавим сюрреализъм и фантазия, ще получим рецептата за полския плакат.

Единство на стила, свобода в начина на художествен изказ и чиста поезия – ето това забелязват чужденците в полския плакат.

Полския плакат е запазена марка, символ на високо качество и естетика. Разпознаваем е със своята експресивна рисунка, смела композиция и точно намерена оригинална визуална метафора. Заслугата на полските художници в световен мащаб е пречистването на изкуството на плаката от формален декоративизъм, илюстративност, графична безхарактерност и рутина, които водят произведенията до ефимерност. (доц. д-р Красимира Друмева, Факултет по изобразително изкуство, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“)

Организатори на изложбата са Полски институт в София и Факултет по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Източник: Полски институт в София

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html