неделя, 28 април 2024 г.

Мъри Стоилов: Сдружение на феновете е добра алтернатива на модела „бащица“

Снимки: Dsport

Треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов смята, че ако привържениците на отбора се обединят в сдружение, могат да променят начина на управление на клуба. За подобна идея се говори от пролетта на 2020 г., когато мажоритарен собственик стана Наско Сираков, след като получи акциите от Васил Божков.

Според Стоилов ако работи, подобен модел би бил по-добър от модела, наричан „бащица“, при който един човек осигурява парите и взима решенията.

„Преди не виждах нищо лошо и в модела „бащица“, докато „бащицата“ не иска да се качи на влака. В следващия момент парите на „бащицата“ бяха управлявани лошо. Ако бяха харчени както трябва, може би моделът щеше още да работи в „Левски“ по най-добрия начин. Казах, че адмирирам и това ми е мечта левскарите да създадем сдружение, с което хем да помагаме на клуба финансово, хем да имаме възможност като на избори да кажем: „този е нашият президент“, заяви Стоилов пред „Гонг“.

По думите му се работи по идеята за създаване на сдружение. „В момента, в който се обработят всички детайли и документи между клуба и това нещо, ще се обяви и ще видим докъде можем да стигнем. Същевременно да видим наистина ли сме толкова много левскарите и да почнем да се броим. Ако се съберем, примерно, 100 000 левскари и даже по 10 лева даваме – това са над 10 милиона на година. На „Левски“ тогава не му трябва модел „бащица“. Това ще е най-чистият модел.“

Според треньора при подобен ход са необходими добри управници, които да ръководят правилно и да развият отбора спортно-технически. „Надявам се колкото се може по-бързо да стане, за да може „Левски“ да започне да генерира отнякъде приходи“.

Стоилов защити подкрепата към президента на БФС Борислав Михайлов с това, че бившият вратар е от семейство с три поколения левскари. Според него големите проблеми в българския футбол ги създават клубовете. Според него нови стадиони биха допринесли за това клубовете да развиват футбола като бизнес и да излизат на печалба. Треньорът изтъкна, че на дневен ред в „Левски“ е финансовата стабилност. С ръководството и спонсора е имало разговори да има регулярно плащане на заплатите след Нова година, но средствата за селекция ще са ограничени.

Източник: Dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html