неделя, 28 април 2024 г.

Тайният свят под френския замък Brézé

Замъкът Brézé, снимка: bbc

Със своите набраздени кули, блестящи бални зали и екстериор в ренесансов стил, замъкът Brézé може да изглежда като поредния богат замък във френската долина на Лоара (под егидата на ЮНЕСКО). Но ако се спуснете под сухия му ров, ще откриете, че по-голямата част от тази средновековна кралска резиденция се крие под земята в огромен лабиринт от ръчно изкопани укрепления, които се простират на повече от 3 км, образувайки най-големия подземен имот в Европа и един от първите френски бункери за Деня на страшния съд.

Датиращ поне от средата на XI век, замъкът и последващите му тайни камери вероятно са проектирани и разработени от дългата редица лордове на замъка като бягство срещу многобройните набези на викингите през Средновековието. С течение на времето тези варовикови тунели се разширяват и обхващат подземни спални, складови помещения, пекарни, конюшни, отбранителни галерии и дълбоко осветена зала, образувайки истински замък под замъка, където кралските особи могат да изчакат всичко – от нападение до пандемии.

Почти 1000 години след като тунелите са били изкопани за първи път, голяма част от този подземен лабиринт остава неоткрит, като само 1 км е достъпен за обществеността. По ирония на съдбата никога няма да разберем колко ефективни са били тези сложни бункери, защото от момента на построяването им замъкът никога не е бил нападан.

Източник: bbc

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html