неделя, 28 април 2024 г.

Раева: За ансамбъла няма таван

Снимки: БФХГ

Българските гимнастички спечелиха 8 от възможни 8 титли през уикенда. Боряна Калейн се окичи с пет златни отличия на състезанието от Световната купа от веригата „Чалъндж“ в Клуж, а ансамбълът освен, че спечели три първи места на турнира от веригата Гран при в Марбея, го направи и с рекордни оценки.

„За първи път имаме такъв златен уикенд. За мен е безкрайна радост, че момичетата успяха, но това за което най-много се радвам е, че играта им беше много силна. Това се отнася както за ансамбъла, така и за Боряна Калейн. За нас беше много важно в този старт преди световното първенство да проверим възможностите си, формата си и силите си. Това е нещото, което ме зарадва още повече“, коментира президентът на БФХГ Илиана Раева пред БНР успеха на момичетата в двете състезания.

За ансамбъла тя каза още: „Тази година доказахме, че ансамбъла няма таван на възможностите. Нямам представа какво е решила Весела. Не мога да кажа не, няма да увеличим трудността или пък ще я увеличим. След олимпийските игри съчетанията са усложнени. Не съм изненадана от високите оценки. Сигурна съм, че на световното съдиите ще бъдат много по-пестеливи. Но, независимо от това, при една безгрешна игра на нашите момичета, очаквам много високи оценки“.

За Боряна Калейн тя добави: „Боряна игра много силно. Хвърли се да играе. Не се пестеше. Това даде своите резултати. Имам претенции за някои от съчетанията. Самата тя не е доволна и смята, че може много повече. Има какво още да желаем. Но тя показа изключителна стабилност в психическо отношение и много силна игра в техническо отношение. „Татяна Воложанина игра много стабилно. Тя беше сърдита на съдиите, че не й вдигат оценките, които тя смята, че трябва да получава. Татяна има един проблем, върху който трябва да работим и това е оценката за изпълнение. Няма място за сърдене, трябва много работа. Смятам, че следващия сезон за изпълнение ще получава различни оценки. В трудността е много силна и е много атрактивна. Може да бъде една много сериозна конкуренция на Лала Крамаренко, стига да оправим оценката за изпълнение“.

За световното първенство Раева допълни: „Очаквам много тежко световно първенство. Очаквам пределна психическа мобилизация на състезателките ни и много силна игра. Ако съумеем да изиграем съчетанията си без грешка, не се притеснявам за класирането и оценките“.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html