неделя, 28 април 2024 г.

Костов, 2005: Свалянето на Герджиков стана част от много срамен рекет

Снимка: ДСБ
Иван СОТИРОВ, Фейсбук
Нека да си припомним фактите от 2005 година. Тогава ДСБ имаха споразумение с ДПС, БСП и Новото време за сваляне на правителството на НДСВ чрез вот на недоверие и за формиране на експертно правителство. Всъщност това беше първият „Исторически компромис“. От Новото време и ДПС използваха отказа на СДС да участва в тази схема и осребриха отмятането си от участието във вота на недоверие, като изнудиха НДСВ да подпише официално споразумение с тях и да получат участие в правителството.

Костов: Свалянето на г-н Герджиков стана част от един много срамен рекет

ДСБ, архив

Водеща: Така наречената парламентарна криза сякаш е към края си, след като днес стана ясно, че една от опозиционните сили се е договорила за единодействие с управляващите. Какво се случва оттук нататък с договорките между опозиционните сили, които поискаха вот на недоверие на правителството, след като „Новото време“ сключи своето предизборно споразумение с НДСВ и ДПС? Разговорът по темата сега е с лидера на „Демократи за силна България“ Иван Костов. В студиото е и Ваня Михайлова. Добър ден, г-н Костов.

Иван Костов: Добър ден.

Репортерка: С днешното споразумение между НДСВ, ДПС и „Новото време“ обезсмислят ли се общите действия на четирите други парламентарни групи, приключи ли тази криза?

Ив.Костов: Да.

Репортерка: Тоест какви ще бъдат вашите действия оттук нататък, г-н Костов?

Ив. Костов: Първо, трябва да анализираме добре защо се случи това. На практика провалът на вота на недоверие, който виждаме да се случва, се дължи не само на това, че Симеон Сакскобургготски се поддаде на рекетирането от страна на „Новото време“ и беше унизен да положи подписа си с г-н Кошлуков и стария рекетьор Доган. Основания „Новото време“ да направи това даде Съюзът на демократичните сили, който поиска да даде властта на БСП със служебно правителство на Георги Първанов. Това беше основанието „Новото време“ да се оттегли от консултациите за вот на недоверие и да подкрепи кабинета НДСВ и ДПС. По този начин партията на Надежда Михайлова и тя самата за втори път проваля вот на недоверие срещу правителството на Симеон Сакскобургготски най-вече с опита си да даде властта на БСП без избори със служебно правителство, което беше неприемливо за „Новото време“.

Репортерка: Г-н Костов, депутати от вашата партия след днешните консултации обясниха, че това е само един формален повод, послужил на „Новото време“. Това означава, че „Новото време“ би се оттеглило от тези консултации, независимо кой щеше да даде формалния повод.

Ив.Костов: Това е основанието на „Новото време“. Не е така правилно да разсъждава независимо… тъй като подписа си Емил Кошлуков постави под вота на недоверие, като поиска изричното потвърждение от страна на СДС, че ще бъде за експертно правителство и получи това обещание, тази декларация. Така че оттеглянето на СДС от декларацията му си е истинско основание, за да даде възможност на Емил Кошлуков и „Новото време“ да се оттеглят на свой ред. Всъщност развалянето на организацията за вота на недоверие тръгна от оттеглянето на декларацията на СДС.

Репортерка: Защо тогава ДСБ не напусна тази своеобразна коалиция?

Ив.Костов: Кога да я напуснем? Ние я напуснахме, когато тя беше дезорганизирана с тези оттеглени подписи и оттеглени декларации.

Репортерка: Тоест вие оправдавате действията на „Новото време“?

Ив.Костов: Не, не оправдавам действията на никого, но само соча по какъв начин се стигна дотук. Нашата позиция е много последователна. Ние сме гласували срещу това правителство във всички искани досега вотове на доверие, те са пет, ако не се лъжа. По този начин ние никога не сме били проправителствена десница, винаги сме били антиправителствена десница. Но в Народното събрание се прояви проправителствената десница. Отново тя е партиите на Надежда Михайлова, на Стефан Софиянски и на „Новото време“. Те подкрепят на практика Сакскобургготски и съдружници.

Репортерка: Останалите опозиционни сили открито нарекоха действията на „Новото време“ търговска сделка, употребиха точно такива термини.

Ив.Костов: Да, това правителство е наистина като че ли надзорен съвет на „България“, акционерно дружество.

Репортерка: Каква е цената, която е била платена според вас?

Ив.Костов: Ще разберем съвсем скоро.

Репортерка: Дали споделяте, съмнения бяха изказани от левицата, че става въпрос за постове в изпълнителната власт, че става въпрос за места в листите за следващите избори?

Ив.Костов: Да, разбирам, сега и по електронните медии изтича такава информация, че Севлиевски се кани да замени Церовски и т. н. Тези неща ще ги видим следващите часове. Ситуацията, която наблюдавахме и която се разви с тази криза, само показа колко сме били прави от „Демократи за силна България“ в отношението си за всички участващи в управлението и в скрито подкрепящата ги част от т. нар. опозиция.

Репортерка: Не е ли малко странно, всички опозиционни групи твърдят, че едва ли не са знаели, че подобна развръзка ще се случи, и всички твърдят, че са прави в усещанията си кой е управляващ и кой е опозиция, но в същото време тръгнаха на тези общи действия?

Ив.Костов: Ние тръгнахме на вот на недоверие на правителството на г-н Симеон Сакскобургготски, движени от принципни и последователни съображения. Ние не сме изменяли на своето съображение. Това не може да се каже за останалите, които, както БСП, доскоро във властта, се обърна в последните седмици срещу правителството на Симеон Сакскобургготски, нито може да се каже за СДС или за „Новото време“. Така че най-малко аз съм този, към когото трябва да задавате този въпрос.

Репортерка: А чий сценарий се изпълни тогава? Казахте, че Симеон Сакскобургготски се е поддал на натиска? Цитирам „стария рекетьор Ахмед Доган“.

Ив.Костов: Ами неговият сценарий до голяма степен се сбъдва, защото „Новото време“ и Ахмед Доган ще бъдат на изборите вероятно със Симеон Сакскобургготски, защото аз така разчитам подписания от тях документ. Общи действия преди изборите означава коалиция преди изборите. Може би те ще бъдат излъгани от „Новото време“, но във всички случаи вероятно ще отидат с Ахмед Доган, така поне изглежда в сегашния момент.

Репортерка: Според социолозите смисълът на тези обединени действия на опозицията остана неразбран за избирателите.

Ив.Костов: Кои точно социолози, прощавайте?

Репортерка: Социолозите, които коментират ситуацията.

Ив.Костов: Социолозите се изказват като политолози и аз нямам доверие на тези неща, които те говорят. Извинете ме, но няма откъде те да са изследвали толкова бързо и да са решили, че са разбрали действията на опозицията. Имаше атака срещу конституционния порядък в България. Имаше миниране на институцията, основната, на конституционния ред в Народното събрание от страна на мнозинството, на управляващото, НДСВ и ДПС. Това беше повече от ясно. Няма българин, който да не е разбрал, че управляващите бягат от парламентарен контрол и саботират парламентарния контрол в опита си да продадат „Булгартабак холдинг“. Няма как това да не се разбира от всеки, който се интересува от политика. За разлика от останалите аз всеки ден почти се срещам с хора. Върнал съм се и тази събота и неделя от срещи с много хора. Видял съм настроенията на тези хора и, повярвайте ми, хората са наясно.

Репортерка: Вие лично смятате ли, че избирателите на ДСБ, тези, които ще гласуват за вас на следващите избори, са разбрали мотивите на партията да участва в тази коалиция?

Ив.Костов: Абсолютно го виждам по време на срещите си с тях. Аз съм бил в зали с близо повече от 1000 души само тези два дни, събота и неделя. Видял съм настроенията в тези зали, чул съм изказванията на хората.

Репортерка: И за тях не е странно единодействието ви с партии, които иначе описвате като политически противници?

Ив.Костов: Странното за нашите симпатизанти беше желанието на Съюза на демократичните сили да отиде на служебно правителство, назначено от Първанов, и по този начин да даде, да вкара БСП във властта наистина по служебен път – нещо, което самият Станишев отказа, каза, че не иска служебна победа, това беше странното, другото не беше странно.

Репортерка: В такъв случай това не е ли по-добрата развръзка, управляващите продължават и довършват мандата си и Георги Първанов не получава възможността за служебно правителство?

Ив.Костов: Най-добрата развръзка щеше да бъде, ако това вредно управление, включващо и много зловредната роля на Ахмед Доган, да си отиде, това щеше да бъде много по-добра развръзка.

Репортерка: А окончателно ли този вариант го изключвате като възможен?`

Ив.Костов: Този вариант в момента не е много възможен. Вие употребихте една дума – коалиция, когато говорехте за опозицията, която иска да свали, искаше да свали, поне се подписа, че иска да свали Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган.

Репортерка: Условно.

Ив.Костов: Нямаме основание да използваме термина коалиция, защото такава очевидно няма. Имаше опозиция, която иска да свали управляващи и след това се дезорганизира от това, че не издържа на собствените си подписи и поети декларации.

Репортерка: Оттук нататък ДСБ ще участва ли и ОДС в каквито и да било разговори, да речем, за издигане на обща кандидатура за председател на парламента?

Ив.Костов: Не, те са безпредметни. Освен това, доколкото виждам, г-жа Мозер се е въздържала да подкрепи идеята да стане председател на Народното събрание. Знаете ли, нищо чудно г-н Герджиков да бъде избран, да бъде върнат на поста председател на Народното събрание от Сакскобургготски и съдружници.

Репортерка: Как си представяте този вариант? Г-н Герджиков заяви, че напуска парламента дори като депутат.

Ив.Костов: Много лесно, ами ако го убедят да остане, може и да го върнат на поста му.

Репортерка: Всъщност какво пречеше тази развръзка да дойде още преди свалянето на г-н Герджиков?

Ив.Костов: Ами изнудването очевидно е искало време. Рекетирането над министър-председателя е изисквало време и прилагане на съответната принуда и заплахи. По този начин свалянето на г-н Герджиков, което наистина е много недостойно по отношение на неговата личност, стана част от една наистина много срамна… от един много срамен рекет.

Водеща: Благодарим ви за това интервю. С лидера на „Демократи за силна България“ Иван Костов разговаря Ваня Михайлова.

Източник: ДСБ, архив

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html