събота, 27 април 2024 г.

Пет готини неща, които трябва да знаете за Луси

Очаква се космическият кораб Lucy, илюстриран тук до един от троянските астероиди в орбитата на Юпитер, да направи много неща за първи път

Илюстрация: Southwest Research Institute

За първи път космически кораб се насочва към странните троянски астероиди на Юпитер. Това, което Луси открие там, може да даде нов поглед за историята на Слънчевата система. „Луси ще промени дълбоко нашето разбиране за еволюцията на планетите в нашата Слънчева система“, казва Адриана Окампо, планетарен учен от централата на НАСА във Вашингтон, окръг Колумбия.

Троянските астероиди са две групи космически скали, които са гравитационно уловени в същата орбита като Юпитер около Слънцето. Една група троянци обикаля пред Юпитер; друга следва газовия гигант около слънцето. Планетарните учени смятат, че троянците може да са се образували на различни разстояния от Слънцето, преди да се смесят заедно в сегашните си домове. Астероидите също могат да бъдат едни от най-старите и девствени обекти в Слънчевата система.

1. Троянските астероиди са капсула на времето на Слънчевата система

Троянците заемат места, където гравитацията от Слънцето и от Юпитер ефективно се елиминират. Това означава, че техните орбити са стабилни в продължение на милиарди години. „Вероятно те са тръгнали по орбитите си от последното „издишване“ на процеса на формиране на планетата“, заявява главният изследовател на мисията Хал Левисън, планетарен учен от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Но това не означава, че всички астероиди са еднакви. Учените могат да разберат от Земята, че някои троянци са сиви, а други червени, което показва, че те може да са се образували на различни места, преди да се установят в сегашните си орбити. Може би сивите се образуват по-близо до Слънцето, а червените – по-далеч от Слънцето, предполага Левисън.

Изучаването на приликите и различията на троянците може да помогне на планетарните учени да разберат дали и кога гигантските планети са се движели наоколо, преди да се установят на сегашните си позиции. „Това би ни казало нещо наистина фундаментално за формирането на Слънчевата система“, каза Левисън. „Това ни казва нещо наистина фундаментално за формирането на Слънчевата система“, каза Левисън.

2. Космическият кораб ще посети повече отделни обекти, отколкото всеки друг космически кораб

Луси ще посети осем астероида, включително техните луни. По време на своята 12-годишна мисия, той ще посети един астероид в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер и седем троянци, два от които са двоични системи (чифт астероиди обикалят един около друг).

Космическият кораб ще наблюдава състава, формата, гравитацията и геологията на астероидите за „улики“ къде са се образували и как са стигнали до днешната си орбита. Първата дестинация на космическия кораб през април 2025 г., ще бъде астероид в главния пояс. След това той ще посети пет астероида от групата на троянците, които обикалят около Слънцето преди Юпитер: Еврибат и неговия спътник Квета през август 2027 г.; Полимел през септември 2027г.; Leucus през април 2028 г.; и Орус през ноември 2028 г. И накрая космическият кораб ще се премести на другата страна на Юпитер и ще посети двойните астероиди Патрокъл и Меноеций в следната група космически скали през март 2033 г.

Космическият кораб няма да кацне върху нито един от обектите си, но ще се прехвърли в рамките на 965 километра от повърхността им със скорост от 3 до 5 метра в секунда спрямо скоростта на астероидите в космоса. Няма нужда да се притеснявате за сблъсъци, докато се движите през тези астероидни клъстери, казва Левисън. Въпреки че има около 7000 известни троянци, те са много далеч един от друг. „Ако стояхте върху някоя от нашите цели, нямаше да можете да кажете, че сте част от рояка“, каза той.

3. Луси ще има странна траектория на полета

За да направи толкова много спирки, Луси ще трябва да поеме по сложен път. Първо, космическият кораб ще премине два пъти покрай Земята, за да получи гравитационен тласък от нашата планета, който ще му помогне да се движи напред към първия си астероид. Най-близкото прелитане на Земята през октомври 2022 г. ще го отведе на 300 километра от повърхността на планетата, по-близо от Международната космическа станция, космическия телескоп Хъбъл и много спътници, казва Олкин. Наблюдателите на Земята дори биха могли да го видят.

„Надявам се да отида близо до мястото, където минава, да погледна нагоре и да видя Луси да лети след годинаот старта“, каза тя. След това през декември 2030 г., след повече от година проучване на „водещия“ рояк троянци, Луси ще се върне в околностите на Земята за още един тласък. Тази последна гравитационна прашка ще изпрати космическия кораб от другата страна на Слънцето, за да посети „задния“ рояк. Това ще направи Луси първият космически кораб, който някога ще се впусне във външната Слънчева система и ще се върне отново близо до Земята.

4. Луси ще пътува по-далеч от Слънцето от всеки друг летателен съд със слънчева енергия

Друг рекорд, който Луси ще счупи, е свързан с източника на енергия: Слънцето. Луси ще работи със слънчева енергия на 850 милиона километра от самото Слънце, което го прави най-отдалечения космически кораб със слънчева енергия. За да постигне това, Луси има двойка огромни слънчеви масиви. Всеки 10-страничен масив е с диаметър повече от 7,3 метра и включва около 4000 слънчеви клетки на панел.

Предимството на използването на слънчева енергия е, че екипът може да регулира от колко енергия се нуждае космическият кораб въз основа на това колко далеч е от Слънцето.

5. Вдъхновението за името на Луси определено е свързано със Земята

Мисиите на НАСА често са кръстени на известни учени или с акроними, които описват какво ще направи мисията. Луси, от друга страна, е кръстена на вкаменелост. Идеята, че троянците крият тайни в историята на Слънчевата система, е част от това как мисията получава необичайното си име.

За да разберете, трябва да се върнете в 1974 г., когато палеоантропологът Доналд Йохансон и един студент откриват вкаменелост на човешки предшественик, живял преди 3,2 милиона години. След като изслушаха песента на Бийтълс „Lucy in the Sky with Diamonds“ в лагера същата вечер, екипът на Йохансън нарича изкопаемия хоминид „Lucy“. (В поетично ехо първият астероид, който космическият кораб Луси ще посети, се казва Доналд Йохансон.)

Планетарните учени се надяват, че изследването на троянците ще направи революция в нашето разбиране за историята на Слънчевата система по същия начин, както изучаването на вкаменелостта на Луси революционизира нашето разбиране за човешката история.

„Смятаме, че тези астероиди са вкаменелости от образуването на Слънчевата система“, каза Левисън. Ето защо неговият екип кръсти космическия кораб на вкаменелостта. Корабът дори носи диамант в един от инструментите си, за да помогне за разделяне на лъчи светлина.

Фил Кристенсен от Аризонския държавен университет в Темпе казва на брифинга на 14 октомври: „Наистина изпращаме диамант в небето с Луси“.

Източник: Science News

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html