неделя, 28 април 2024 г.

Тайланд ще отвори за някои ваксинирани туристи

Икономиката на Тайланд претърпя колапс заради пандемията, снимка: BBC

Тайланд планира да прекрати изискванията за карантина за напълно ваксинирани туристи от най-малко 10 държави с нисък риск от 1 ноември.

Премиерът Прают Чан-оча призна, че „това решение идва с известен риск“ – но се разглежда като ключова стъпка за съживяване на съсипания туристически сектор в страната.

10 -те държави, считани за нискорискови, включват Великобритания, Китай, Германия, Австралия, Сингапур и САЩ.

Страната регистрира повече от 10 000 положителни проби дневно от юли. Напълно ваксинирано е около 33% от почти 70 милионното население. Половината от жителите са получили една доза.

Прают каза още, че Тайланд ще позволи на развлекателните заведения да отворят отново на 1 декември и ще позволи продажбите на алкохол. Той добави, че властите планират да отворят Тайланд за още държави от тази дата.

При пристигането си туристите ще трябва да предоставят зелен сертификат и да бъдат тествани на място. Ако тестът е отрицателен, всеки посетител „ще може да пътува свободно като тайландец“, каза премиерът. Но предупреди, че „правителството ще действа решително, ако настъпи скок на инфекциите или се появи нов, силно заразен вариант на Covid-19“.

Смята се, че Тайланд – популярен със своите пясъчни плажове и непрекъснат нощен живот – е загубил около 50 млрд. долара приходи от туризъм през 2020 г. Икономиката претърпя най-дълбокото си свиване за повече от две десетилетия в резултат на пандемията.

Тайланд беше първата страна извън Китай, която регистрира случай на Covid-19 през януари миналата година. Тя предприе драстичната стъпка за запечатване на границите си през април, като ефективно уби туристическата индустрия, която представлява може би 20% от БВП, но успя да намали новите ежедневни инфекции до единични цифри – един от най -добрите световни резултати.

Тази година обаче, с появата на варианта Delta, инфекциите нараснаха от общо по -малко от 7 000 в края на 2020 г. до 1,7 милиона днес. Аргументът да не се допускат туристи, за да ограничи разпространението на коронавируса, стана много по-малко убедителен.

Източник: BBC 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html