неделя, 28 април 2024 г.

Най-древните пушачи са открили тютюна преди повече от 12 000 години

Снимка: Science News

Древните северноамериканци са започнали да използват тютюн преди около 12 000 до 12 500 години, приблизително 9000 години преди най-старите доказателства, че са пушили растението в лули, установява ново проучване.

Тази новина измести смятаното досега откритие за пушенето на лули като най-старото пряко доказателство за употребата на тютюн от хората навсякъде по света. Разкопките на мястото Wishbone в Голямата пустиня на Соленото езеро в Юта разкриха четири овъглени семена от диви тютюневи растения в малка камина, казват археологът Дарон Дюк от Far Western Anthropological Research Group в Хендерсън, Невада и екипа му.

Тези семена, три от които учените датират с радиовъглерод, вероятно идват от растения, събрани в подножието или планините, разположени на 13 километра или повече от района на Wishbone, съобщава екипът на Дюк в Nature Human Behavior.

Мястото се е намирало в обширна блатиста местност по време на заселването му. Находките в и около камината включват кости на патици и други водолюбиви птици, дълга, непокътната каменна топка и друга, счупена на две, костен инструмент и семена от няколко годни за консумация влажни растения.

Не е ясно как древните северноамерикански ловци-събирачи са използвали тютюна, казва Дюк. Пачки от тютюневи листа, стъбла и други растителни влакна може да са били усукани на топки и дъвкани или смукани.

Предците на хората от Пуебло в днешна Аризона дъвчат див тютюн отпреди около 1000-2000 години. Но пушенето на тютюн не може да бъде изключено, добавя Дюк. Най-ранните доказателства за опитомен тютюн, който идва от Южна Америка, датират само отпреди около 8000 години.

Дюк подозира, че различни древноамерикански популации независимо са опитомили растението по различно време.

„Някои групи са практикували опитомяването на определени видове тютюн обикновено покрай хранителни култури“, предполага той.

Източник: Science News

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html