неделя, 28 април 2024 г.

Катрин Томова с нови живописни платна в галерия Нюанс

Снимка: Nuance Art Gallery

АНТЕНИ

До 24-и октомври в галерия „Нюанс“ може да бъде видяна изложбата на Катрин Томова „Paint It Dark“. Експозицията се състои от живописни платна, специално създадени за галерията, като сред тях Катрин Томова ще представи за първи път и фигурална живопис.

Новите платна на Катрин Томова чувствително се различават от колоритността на досегашната й живопис. Рисувани през 2020-21 година, те носят отпечатъка на необичайната ситуация, която промени светоусещането и възприятията ни. Самоизолацията и затварянето в илюзорно безопасни мини-общества доведе до усещане за обреченост и апатия. Анонимността на „другия“, отпадането на предишните социални стереотипи, загубата на навика и нуждата от разнообразна комуникация логично предизвикаха разпадане на обичайната визуална и емоционална матрица на околния свят. А анонимността и неизвестността, преведени на езика на живописта, обикновено намират израз в достигане до мрачна образност и символика. Маската се превърна в необходимия контрапункт на индивидуалността, а едно общество на анонимните неизменно се видоизменя в общество на безликите.
Артистичната емоционалност на Катрин винаги се е определяла от ярките цветове, абстрактните форми, големия формат, музиката. Новите платна, макар и на пръв поглед „тъмни“, пестеливо пропускат цвета.
В случая мракът не е липса на светлина, а нейно убежище.
Така и заглавието „Paint It Dark“ съдържа както формалното доближаване до същността на изложбата, така и алюзия с класическото произведение на Ролинг Стоунс с всички свои пророчески внушения за духовните изпитания и страхове на нашето време.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html