неделя, 28 април 2024 г.

Графики от колекцията на проф. Чавдар Славов показват във Варна

Снимка: Градска художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery

АНТЕНИ

До 24 октомври 2021 г. в Градската художествена галерия – Варна може да бъде видяна изложбата “Изкуството на графиката в колекцията на проф. д-р Чавдар Славов” .

Големите имена на българското графично изкуство от края на миналия и началото на този век блестят в тази забележителна сбирка, която за първи път застава пред варненските ценители, съобщава Нина Локмаджиева от ГХГ – Варна.

Изложбата “Изкуството на графиката в колекцията на проф. д-р Чавдар Славов” включва творби на повече от 70 от най-значимите имена в българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век. Сред тях са графики на Васил Захариев, Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Румен, Скорчев, Иван Кирков, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Андрей Даниел, Любен Диманов, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Иван Димов, Иван Газдов, Захари Каменов, Цветан Казанджиев, Мария Духтева, Христо Кърджилов и др. Ще видим и графични творби и рисунки и на художниците Дечко Узунов, Светлин Русев, Генко Генков, Емил Попов и др., изявяващи се основно в областта на живописта и скулптурата. Селекцията на тази експозиция е дело на акад. Румен Скорчев, а колекцията на проф. Славов е представена и в луксозен каталог.

Проф. д-р Чавдар Славов, д.м.н., е сред международно признатите български медици, водещ уролог, член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и на Европейската и Световната урологични асоциации. Уважаван експерт и носител на многобройни научни и професионални отличия. Началото на неговата богата колекция е сложено през 1985 г., но целият му съзнателен живот преминава в посветено общуване с изкуството и артистите, които го създават.

Варненската публика, изкушена от редовните си срещи с високите образци на графиката в Биеналето на графичното изкуство, със сигурност ще оцени тази изключителна колекция, която идва в морския град със съдействието на Община Варна.

Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на ГХГ – Варна, която подчертава: “Животът на проф. д-р Чавдар Славов протича в тясно общуване с художници и хора на изкуството. Определя себе си като ценител на изобразителното изкуство. Началото на колекционерската си дейност поставя през 1985 г. Колекцията му обхваща повече от 200 произведения на графичното изкуство от известни автори, както класици в българското изкуство, така и съвременни художници представени с някои от най-значимите си постижения. Сред тях са графиките на проф. Васил Захариев, Преслав Кършовски, Павел Вълков, графични листове на Атанас Яранов, Светлин Русев, Димитър Казаков Нерон които са истинска рядкост за творчеството им, ранни графични листове на Иван Нинов и Иван Димов, една от емблематичните графики на проф. Стоимен Стоилов от серията „Бестиарии“ от 80-те години, литографии на Стоян Цанев, Милко Божков, Свилен Блажев, на Румен Скорчев и Тодор Панайотов. Особен интерес предизвикват рисунки на Любен Диманов, на Емил Попов, както и графиките на Захари Каменов, Буян Филчев, Веселин Дамянов, Сашо Стоицов и Алекси Начев. Във всички 21 издания на Варненското графично биенале традиционно са представени и произведения на новите поколения в графичното изкуство, чиито имена откриваме и в колекцията – като Камен Старчев, Велико Маринчевски и др. Характерен белег за колекцията на проф. д-р Ч. Славов е подчертаното му пристрастие към графиката и рисунката. Колекцията му е отразена в каталог и е представена в различни галерии в София и страната под названието „Изкуството на графиката“. Тя е една от най-мащабните частни сбирки на съвременна българска графика.”

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html