неделя, 28 април 2024 г.

Разкритие: Боби Михайлов опитал да уреди съмнителни фирми да строят скъпо по проект на УЕФА

Снимка: citybuild.bg
Президентът на БФС и кандидат за нов мандат Борислав Михайлов е предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара „съмнителни задморски фирми“, за да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, показан от bird.bg. Кун е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС. Информацията идва от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите „Хеттрик“ за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.
По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира “царски приеми и изпращания”, на които станали свидетели делегатите от УЕФА.
Един от проектите по програмата „Хеттрик“ е построяването на 40 мини-игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.
Пратеникът разяснил на президента на БФС, че това няма да стане, защото в съседните Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.
Впоследствие проектът за 40 мини-игрища е реализиран по схемата на европейската централа, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.
Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма “Хеттрик”. Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата “Хеттрик” с аргумента, че возилото е твърде скъпо. От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол.
По-рано bird.bg разпространи документ, който разкрива, че УЕФА е искала допълнителна информация от БФС за строежа на футболната база в Бояна. Писмото от Мишел Платини към Борислав Михайлов е от началото на ноември 2013 г. Тогава има забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата, въпреки че от европейската футболна централа вече са превели парите затова. В писмото от УЕФА отбелязват, че ще спрат финансирането, ако строителните дейности не продължат скоро.
„УЕФА плаща милиони за строежа на Националната футболна база в Бояна, но той дори не е започнал. Мишел Платини пише на Борислав Михайлов, че проектът се бави и рискува да бъде отписан. Защо е това тупкане на топката? Кой и как в България иска да спечели от финансовата манна от УЕФА? “, пишат от bird.bg във Фейсбук.
Източник: dsport.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html