неделя, 28 април 2024 г.

Кристалина Георгиева е жертва на войната САЩ – Китай

Снимка: Нова ТВ

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева е жертва на войната между САЩ и Китай. Това заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за Нова тв.

„Не съм голям почитател на МВФ. Затова може да се стори и малко изненадващо, но изразявам пълната си подкрепа към управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя е преследвана и демонизирана, защото има нова студена война между САЩ и Китай“. Той коментира твърденията, че Кристалина Георгиева е оказвала натиск на служители като директор на Световната банка, за да бъде подобрен ранга на китайската икономика в класацията за 2018-та година „Да правиш бизнес“.

„Американската администрация се прицелва в Китай. Играят си на международен мир и международна стабилност. Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки“, каза още Варуфакис и заяви, че скандалът няма нищо общо с твърденията за нарушаване на човешките права в Китай.

Що се отнася до обвързването на България с еврото, той заяви, че най-големите ползи на ЕС не са свързани с еврото.

„Може и да спечелите нещо, но има повече за губене. Най-големите ползи, които сме получили от ЕС, не са свързани с еврото. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите. Струва ми се безсмислено. Вие в никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото.  Можете ли да си представите Полша да се присъедини към еврото? Или Чехия?“, попита риторично той.

Според него пандемията щеше да е приключила досега, ако всички се бяха ваксинирали.

„Нашите правителства не са добри в убеждаването на хората, а отприщиха езика на наказанието“, каза още той.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html