неделя, 28 април 2024 г.

В Бургас отбелязват 100 години от края на Първата световна война с изложба

Снимка: Държавен архив – Бургас

АНТЕНИ

Награди, оръжия, дневници на войници и албуми със снимки също са част от изложбата на Държавен архив – Бургас.

В Културен център „Морско казино”, зала „Ал. Г. Коджакафалията” продължава документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914–1918 г.) и осъществена с подкрепата на Националния комитет за отбелязване 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014-2018 г.). Събитието се организира от Държавен архив – Бургас в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас и Община Бургас. Експозицията продължава до 13 октомври 2021 г.

Заглавието на изложбата е взето от запис в личния боен дневник на генерал Владимир Вазов от 6 ноември 1918 г. В нея са представени документи, снимки и други архивни материали от Националния архивен фонд на Република България, между които и ратифицираното копие на Договора за мир между страните победителки в Първата световна война и България, подписан в Ньой сюр Сен, Париж на 27 ноември 1919 г.

В експозицията от 25 табласа включени документи от 24 държавни архива, които са богат набор от свидетелства за войната. Особеновнимание е обърнато на малкия човек в голямата война – наделниците и празниците на обикновения войник, нагрижитезаболните и ранените, насъдбатанабългарските и чуждитевоеннопленници. В допълнение Държавен архив–Бургас представя оригинални документи и снимки, а Регионален исторически музей–Бургас – оръжие и награди, подредени в стъклени витрини.

Изложбата „Победа и…. погром. Величие и… падение.“ представя българската армия и военачалници, заедно с епизоди от живота на фронта. Проследява разгръщането на бойните действия и приключването на войната. Представените архивни документи са специално подбрани и някои от тях се показват за първи път пред публика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html