събота, 27 април 2024 г.

37 човека са следени със СРС за последните 5 месеца

СРС

снимка: Национално бюро за контролна СРС

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е констатирало, че спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани специални разузнавателни средства. Това се казва в съобщение публикувано на сайта на бюрото, по повод направени проверки във връзка със сигнали.

От НБКСРС посочват, че в периода от 01.05.2021 г. до 30.09.2021 г. при тях са постъпили 116 сигнала от граждани, с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. От тях 64 сигнала са от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии, и участници в протестите през лятото на 2020 г.

Освен това, по повод писмо постъпило от временната парламентарна комисия за разследване на фактите около протестите миналото лято и подслушването на граждани и политици, от НБКСРС са се самосезирали по отношение на 141 граждани.

Към настоящия момент са приключили 202 преписки, а проверките по 55 продължават.

В хода на проверките Националното бюро е констатирало, че спрямо 37 граждани са искани, разрешени и прилагани специални разузнавателни средства. От бюрото припомнят и, че по отношение на две лица са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции.

При спазване на разпоредбите на ЗСРС Националното бюро уведомява служебно гражданите, че спрямо тях са били прилагани неправомерно СРС.

Източник: „Труд“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html