неделя, 28 април 2024 г.

Кап. Богданов: Дневниците на „Вера Су“ са пренаписани

Капитан Богдан Богданов
Кадър: Bulgaria ON AIR

Капитан Богдан Богданов изрази съмненията си, че е възможно дневниците на кораба „Вера Су“ да са били манипулирани. „Аз за себе си съм убеден, че тези два дневника, за които стана въпрос, са пренаписани съгласно указанията на корабособственика и застрахователя“, коментира казуса с кораба председателят на Българската морска камара – капитан далечно плаване Богдан Богданов пред Bulgaria ON AIR.

18 дни след инцидента с кораба все още не са ясни причините плавателният съд да се отклони и да заседне в скалите. Капитан Богданов е категоричен, че действията на българските власти са закъснели.

„Не само нашата администрация, а държавата закъсня прекалено много. Първото нещо, което трябваше, е представители на „Гранична полиция“ да се качат без всякакво забавяне на кораба. Да се вземат корабните документи, включително навигационният дневник, да се разпита екипажът и да се вземат проби за алкохол и наркотици. Това следване да стане незабавно. Сега вече е прекалено късно и по никакъв начин не може да се твърди, че екипажът е пил или е взимал упойващи вещества“, обясни той.

Според кап. Богданов е закъснял и водолазният оглед. Той е изготвил и анализ за проблемите на морското спасяване още през 2015 г. Оттогава до днес обаче никой не взима под внимание написаното. Сега обаче се налага България да търси помощ от чужбина, тъй като няма работещо звено за помощ при морски инциденти.

Източник: Bulgaria ON AIR

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html