събота, 27 април 2024 г.

„Антени“ пита: Докога ЧЕЗ ще тероризира жителите на Герман

АНТЕНИ

Безпрецедентен режим на тока организира дружеството ЧЕЗ над жителите на голямото софийско село Герман. Две седмици близо по осем часа хората са без електричество. Отговорите на компанията се нуждаят от специален превод, но едно все пак става ясно: докогато – дотогава.

Според ЧЕЗ причината за режима била „планирани мащабни или аварийни дейности“. Никой обаче не съобщава каква е конкретната причина за издевателството над хората.

Цял ден от 9ч. до 16.30 няма ток. Това е по-„мащабно“ от режима на тока през 80-те години по времето на Тодор Живков, когато хората се майтапеха, че страната е заприличала на дискотека.

От ЧЕЗ не знаят точно кога ще приключи „плановият“ им режим, който се случва освен през деня, и през тъмните часове на денонощието. Никой от селото не е забелязал да се извършват каквито и да било ремонтни дейности. При всички питания по телефона оттам отговарят, че могат да дадат информация само за следващите два дни, но не и кога ще приключи терорът.

На страницата на ЧЕЗ обясняват, че планираните прекъсвания се извършват  „във връзка с поддръжката и развитието на мрежата“. Какво точно означава това, може само да се гадае.

На официалния сайт на дружеството е публикувана и друга главоблъсканица, която чака превод:

„Възможно е посочените планирани прекъсвания да бъдат съпътствани с кратковременни оперативни превключвания, като дружеството се стреми да ги провежда през нощта, когато се засягат най-малък брой активни потребители. Оперативните превключвания са свързани с промяна на схемата на захранване и се провеждат с цел опазване живота и здравето на служителите.“

С други думи, освен осемте „планирани“ часове без ток през деня, дружеството се е погрижило да не се усетят и нощните птици засегнати от липсата на режим.

Но особено сме впечатлени от следната абракадабра, поместена като обяснение на десетките запитвания:

„Поради особеностите на електроразпределителната мрежа се провеждат и оперативни превключвания, които не са обвързани с графиците за планирани изключвания.“

Дето се вика, последният да затвори вратата.

От името на трите хиляди жители на Герман „Антени“ пита:

Докога ще продължи тормозът над жителите на Герман? Кой ще компенсира хората, които във времена на пандемия работят от вкъщи? Кой ще плати щетите при неработещи хладилници и изгорели електроуреди?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html