неделя, 28 април 2024 г.

Меркел и Макрон ще натискат Радев за Северна Македония

Президентът Румен Радев ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе на 6 октомври в Бърдо, Словения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Европейския съюз ще започне на 5 октомври с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

На 6 октомври в рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани Радев е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от министър-председателя на Република Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Малко по-късно Радев е поканен от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Френската република Еманюел Макрон и с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Изходът от тези разговори не е съвсем ясен, макар че на Радев ще му се наложи да отстоява тежко българската позиция по отношение на Северна Македония. В Скопие пък не разчитат на българския президент и очакват, че след изборите в България ще има добри шансове да се намери общо решение между двете страни.

Премиерът Зоран Заев например заяви в последните дни, че решения могат да се намерят само чрез разговори и диалог, а според президента Стево Пендаровски то трябва да бъде хармонизирано с Договора за приятелство и сътрудничество. Предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, от друга страна, се очаква да бъде мотивация за затваряне на отворени теми и откриване на нова глава за сътрудничество.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html